Megszólalt a leghitelesebb ember a Rikárdó-ügyben

Lázár mindenki annyit ér, amennyije van János ezúttal nagyon elhatárolódott Novák Elődtől, s védelmébe vette a kis Rikárdót.

"Egyetlen egy gyereket sem lehet megbélyegezni, szülessen bár a Rózsadombra vagy Makóra, palotába vagy putriba" - szemlézte az MTI Lázár János Makóhiradó.hu-nak adott, keddi interjúját.

Lázár szerint minden magyar gyereknek vele született joga, hogy a sorsát a tehetsége és a szorgalma alakítsa, ne pedig előítéletek vagy öröklött körülmények (no persze, vannak "jobb partik", mint tudjuk jól, pont tőle).

A szolidaritásáról híres miniszter mély, őszinte és korszakos jelentőségű kijelentést tett, miszerint "a most születő, most felnövőben lévő gyerekekből lesz a jövő Magyarországa. A tisztességes politikának ezért az a dolga, hogy küzdjön a szegénység, a mástól örökölt következmények és az előítéletek ellen."

RikárdóPolitikai hasznot húz a politikai hasznot húzók ostorozásával

Aki még bírná követni az elhatárolódási versenyfutást, újabb etaphoz érkeztünk: Lázár János közölte - "bár a tettük súlya az előzőhöz nem mérhető" - elítéli azokat is, akik ennek a gyalázatos ügynek a "katasztrófaturistái", és e támadásból akarnak politikai hasznot húzni. Azzal ugyanis, hogy "Gy. Ferenc és társai" politikai cirkuszt csináltak Rikárdó ügyéből, arra kényszerítették a magyar társadalmat, hogy pártpolitikai törésvonalak szerint viszonyuljon a történtekhez. Pedig ebben az ügyben nem lett volna szabad árukapcsolást létrehozni, ebben ugyanis "pártok feletti" konszenzusnak kell lennie, amely úgy hangzik: "minden új élet ártatlan, mint a ma született bárány. Újszülöttet nem bélyegezhet meg senki" - fogalmazott a szociális érzékenységét hirtelen megtaláló miniszter.

Mint ismert, a magyar politikai elit túlnyomó része erőn felül próbál minél hangosabban és erőteljesebben elhatárolódni Novák Elődtől. A Gyurcsány-párt tagjai (igen, a hölgyek is) talán már be is adták a névváltoztatási kérelmüket, szegény Oláh Lajos irodalmi szintre próbálta emelni a Rikárdó-ügyet, vesztére, a szocik pedig Vona Gábor pártelnöktől követelték, hogy "szüntesse meg" Novák alelnöki tisztségét a népjóléti bizottságban.

Erre a hullámra ült most fel Lázár János. Mondhatnánk azt is, szerencsére, egészen szép sorminta kezd el kialakulni azokból, akik amúgy csak akkor foglalkoznak a cigányság helyzetével, amikor érdekük úgy kívánja. Például, ha el kell határolódni.