Megszólalt a lobbista: tényleg 2 milliárdba került volna az áfacsökkentés

A cég először a kormánynál divatos „stratégiai megállapodásra” pályázott volna, de ehelyett kétmilliárdos áfacsökkentő ajánlatot kapott.

Torba Tamás közgazdászról van szó, aki azt mondta, tulajdonképpen nem lobbizott, hanem az amerikaiak számára káros áfacsalások ellen próbált fellépni a Bunge étolajgyártó megbízásából. Mint az mno.hu-n olvasható interjúban elmondta, akkoriban a boltok polcain lévő étolaj közel fele áfacsalt termék volt, ez pedig piacvesztés volt megbízói számára.

A cég először a kormánynál divatos „stratégiai megállapodásra” pályázott volna, de ehelyett azt a "lehetőséget" kínálták fel nekik, hogy kétmilliárd forintért „el tudják intézni” az áfa 27-ről 5 százalékra való csökkentését.

Az üzenet átadója olyan kormányközelinek ismert szervezetre hivatkozott, amelyről hihető volt, hogy ilyesmiben el tud járni – mondta Torba Tamás.

A kitiltási botrány is innen eredt: az amerikaiak nyomás alá kezdték helyezni a NAV-ot, mondván, ha a hatóság nem lép, akkor szankciókat fognak alkalmazni. Nem lépett, s ez vezetett a hat kitiltott személyhez.

Az amerikai kitiltási botrányként elhíresült esetnek eddig egyetlen vádlottja van a főügyészségnél, ő pedig azon túl, hogy az államtól óriási megrendeléseket nyerő céget vezet, még a CBA-ban is résztulajdonnal rendelkezik.