Megszólalt a magyar ellenzék! Figyelmeztetni kell Bukarestet, hogy nem a Tiszáig tart Románia

Emlékeztetett arra, hogy a „magyarellenes gyűlöletkampány” sebeinek gyógyítása érdekében a politikai pártok közül a Jobbik vette fel először választási programjába a határainkon túl élő nemzettársaink számára a szavazati joggal járó magyar állampolgárság megadását, ami a baloldal bukásával 2010-ben végre meg is valósulhatott.

Hozzáteszik, hogy az elszakított területeinken élők szavazati joga gyakorlását illetően több probléma is adódott. Magyar állami nyilvántartás hiányában tízezrével szavazhatnak levélben illetéktelenek elhunyt honfitársaik helyett, ezzel szemben „az Orbán-kormány gazdasági ámokfutása elől nyugatra menekülők” csak személyesen, a külképviseleteken élhetnek demokratikus jogukkal. A Jobbik több javaslatot is kidolgozott a problémás jelenségek megnyugtató rendezésére, de az ellenzéki párt szerint „a Fidesz mereven elzárkózik a választások tisztaságát és legitimitását alapvetően megkérdőjelező hiányosságok és az említett diszkrimináció orvoslásától”.

Szávay értelmezése szerint a határokon átívelő nemzeti egység és összetartás megőrzésének fontosságát csak megerősítette az Orbán Viktort korábban barátjának nevező Traian Basescu egykori román államfő minap elhangzott kijelentése, miszerint az igazai Románia határa a Tiszáig tart.

A Jobbik felszólítja Szijjártó Péter külügyminisztert, hogy rendelje be a román nagykövetet, kérjen tőle magyarázatot és fejezze ki a leghatározottabb tiltakozását Basescu Magyarország területi épségét megkérdőjelező és a magyar népet fenyegető kirohanása miatt. A Jobbik Magyarországért Mozgalom számára továbbra is kiemelt jelentőséggel bír a külhoni magyar honfitársaink jogainak megőrzése, védelme és kiterjesztése. Az ellenzéki néppárt fontosnak tartja a környező államokkal való jó együttműködést, ám a szomszédságpolitikában semmilyen más szempont nem írhatja felül a magyar közösségek érdekeit és a mellettük való határozott kiállást.