Megszületett a nagy döntés: a szuperkórház megeszi a Szent János Kórházat

A Szent János kórház pedig nem lesz szuperkórház.

A tárcavezető kiemelte: végső döntés született arról, hogy északon a Honvédkórházat kell megerősíteni, Dél-Pesten az Egyesített Szent István és Szent László Kórház biztosít ellátást.

Dél-Budán új, 21. századi szuperkórházat építenek Kelenföld térségében, az Etele téren. Ide kerülhetnek át a Szent János Kórház „aktív” részlegei, mint például a belgyógyászat és a baleseti sebészet.

Az új intézményben összesen 812 betegágy kaphat helyet. Észak-Budán egy következő fejlesztési periódusban új kórház létesülhet – tette hozzá. Lázár János közölte azt is, hogy a kormány a Kútvölgyi kórház fejlesztése mellett van, ahol sportellátási centrumot is létrehoz, a Szent János kórház pedig nem lesz szuperkórház – írja az MTI. 

Öt év alatt 335 milliárd forintból szervezik át az egészségügyi ellátást és három új centrum is épül. Korábbi sajtóhírek szerint az átalakítások révén két nagy múltú intézmény, a Szent János és a Péterfy kórház is bezárja kapuit.

Ezzel szemben a Jobbik másképpen képzeli el az átalakításokat, az ellenzéki párt szerint a Szent János Kórház tervezett megszüntetése sem a budaiak, sem a gyógyulni vágyók érdekeit nem képviseli, ugyanakkor az új szuperkórházakra szánt összeg mintegy harmadából új ellátási struktúra épülhetne ki a meglévő budai kórházban. A Jobbik aláírásgyűjtésbe kezdett a "kórházrombolás" ellen, a dokumentumot eljuttatják Ónodi Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár részére.