Megúszhatják az odesszai mészárlás felelősei

Ukrán soviniszták megakadályozták a tavaly májusi odesszai oroszellenes pogrom perét. Néhány nap múlva szabadulhatnak a tettesek.

A szélsőséges Jobboldali Szektor és az úgynevezett Majdan Önvédelmi Erőinek tagjai betörtek a bíróság épületébe, rátámadtak a vádlottak és az áldozatok hozzátartozóira, ügyvédjeire – jelentette a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

A több tucatnyi tüntető "Dicsőség Ukrajnának", "Dicsőség a hősöknek", valamint a Donyeck-medencében élőket sértő jelszavakat skandáltak. Lökdösődés alakult ki az épületben, végül rendőrök választották szét a tömeget.

Szökésre játszanak

Az incidens miatt a bíróság nem tudta megkezdeni a tárgyalást, mert a bírák nem tudtak bemenni a terembe. Néhány nap múlva lejár a határidő, ameddig a tavaly május óta rács mögött ülő vádlottakat előzetes letartóztatásban lehet tartani.


Szélsőséges társaik nyilván pontosan erre játszanak. Ha az odesszai mészárlás gyilkosai kiszabadulnak, már nem lesz nehéz eltűnniük. Elég csatlakozniuk valamelyik Donbasszban harcoló önkéntes szabadcsapathoz (a legtöbb tárt karokkal fogadná őket), és a keleti front káoszában nincs az a hatóság, amely elő tudná keríteni őket.

Nem a csütörtöki volt az első alkalom, hogy a bíróság nem tudta megkezdeni a tárgyalást. Novemberben szélsőjobbosok egy másik odesszai bíróságnál ugyancsak megzavarták a tárgyalást, sőt megverték az áldozatok (!!!) tárgyalásra érkezett hozzátartozóit.

A fekete-tengeri ukrán kikötővárosban 2014. május 2-án az Ukrajna egysége mellett tüntetők és az oroszbarát demonstrálók között kitört összecsapásokban szélsőséges soviniszták felgyújtották a szakszervezetek székházát, ahová oroszbarát tüntetők menekültek be. Negyvennyolc ember halt meg, és több mint kétszázan megsebesültek. Többen füstmérgezést szenvedtek, mások a lángok elől az ablakon kiugorva vesztették életüket.