Megvan, kit neveztek ki Paks II. építési projekt igazgatójának

Megvan, kit neveztek ki Paks II. építési projekt igazgatójának

A Belorusz Atomerőmű volt építési projektigazgatója került a hazai projekt élére.

A Roszatom Vitalij Poljanyint nevezte ki Paks II. Atomerőmű építési projekt igazgatójának november 20-tól - közölte az orosz atomenergetikai konszern kedden az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint az eddigi igazgatóhoz, Alekszandr Mertenhez tartoznak továbbra is a stratégiai ügyek, beleértve a projektet érintő politikai, pénzügyi és jogi együttműködés koordinálását.

Az új vezető fogja irányítani az új atomerőművi blokkok építését, az építéshez szükséges anyagok és berendezések, valamint a terv- és kivitelezési dokumentáció biztosítását

- áll a közleményben.

Vitalij Poljanyin kinevezése előtt a Belorusz Atomerőmű építési projektigazgatója volt, az atomerőmű 2023. november elején kezdte meg a kereskedelmi üzemet.

A Paks II. Atomerőmű projekt a 2014. január 14-én megkötött orosz-magyar kormányközi egyezmény, és az új erőmű építését célzó három szerződés alapján valósul meg. A Paks II. Atomerőmű építésére vonatkozó létesítési engedélyt 2022 augusztusában adta ki a magyar nukleáris hatóság, az Országos Atomenergia Hivatal. A két VVER-1200 típusú, 3+ generációs blokkal felszerelt Paks II. Atomerőmű kulcsrakészen fog megépülni - írták.

A Paks II. az első orosz projekt az Európai Unió területén. Oroszországban már sikeresen üzemel négy VVER-1200 típusú blokk, valamint két ugyanilyen típusú Fehéroroszországban. A Roszatom állami konszern megrendelésállománya 10 országban 33 blokkra terjed ki - közölte a Roszatom.

(Címlapkép: A Paks II. atomerőmű építési területe 2023. szeptember 22-én. MTI/Illyés Tibor)