Megvan az AfD első polgármestere - A német sajtó pánikol és ócsárol

Egy váratlan húzásnak hála történelmi sikert könyvelhet el a német nemzeti párt.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) reszketeg hangvételű cikkében számolt be róla, hogy - irgalom anyja, ne hagyj el! - az AfD megszerezte első polgármesteri székét.

Igaz, Németország harmadik legnépszerűbb pártjának nem került túlzott erőfeszítésébe a dolog, mivel a települést eddig a Német Szociális Unió (DSU) mikropárt színeiben vezető Ulrich Lupart egyszerűen úgy gondolta, jobb lesz, ha mostantól a piros-kék alakulatnál folytatja politikai pályafutását, így a többi jelölttel való küzdelem elmaradt.

"Hosszasan és a laposan

átgondoltam a pártváltást"

- nyilatkozta a 64 éves Lupart, majd hozzátette:

"Úgy látom, hogy a rendszerpártok félrevezető politikája súlyos veszélybe sodorta Németországot. Az AfD az egyetlen olyan politikai erő, ami képes elhárítani ezt a veszélyt."

A nyereségnek azonban nem örülhet hosszú ideig a párt, ugyanis Reuth már nem sokáig lesz önálló település:

2017. január 1-én összeolvad a szomszédos Weischlitz településsel, ezért Lupart mandátuma október 28-án lejár, újraválasztására pedig nem lesz lehetőség.

A két időpont közötti időszakra ideiglenes ügyvivőt kell kijelölni, és erre a pozícióra még pályázhat a jelenlegi polgármester.

A FAZ nem mulasztja el megemlíteni, hogy a polgármester "populizmussal" való flörtölése egyáltalán nem újdonság, mivel sikerült előásniuk róla egy 2015-ös drezdai PEGIDA-megmozduláson készült videót, ahol a Lupart együtt skandálja a tömeggel a hazafias mozgalmak egyik jelszavát:

"Lügenpresse!", azaz "Hazug sajtó!", amit minden német médium határozottan kikér magának, és amiért minden politikai-közéleti szereplőt igyekeznek kegyetlenül ízekre szedni, akikről legalább csak sejteni is lehet, hogy valaha a szájukra vették a kifejezést. (Hát, igen, egyeseknek fáj az igazság... - a szerk.)

A szociáldemokraták az eset miatt követelték is a polgármester lemondását, de nem jártak sikerrel és végül elálltak a próbálkozástól. A vitában egyedül az AfD állt ki a véleményszabadság jogához ragaszkodó Lupart mellett.

Gunter Wild, az AfD szászországi tartományi parlamenti képviselője az SPD-s kísérletet "átlátszónak, ócskának és szégyenteljesnek" nevezte, és közölte, hogy "a demokrácia nem így néz ki".

A polgármesternek azt sem bocsájtja meg a német média, hogy többször is felszólalt a "Mi vagyunk Németország" polgári kezdeményezés rendezvényein, ahol többek között a következőket mondta a bevándorlással kapcsolatban:

"Minden nap tízezren jönnek ebbe az országba, és fogalmunk sincs, (pontosan - a szerk.) hová. Merkel, a nagy 'befogadódáma' nem hajlandó ez ellen tenni, semmi sem változik."

A FAZ gúnyosan-ironikusan megjegyzi, hogy a fűtés- és vízvezetékszerelő végzettségű településvezetőnek most aztán lesz alkalma az őt tárt karokkal fogadó AfD színeiben megváltoztatni a dolgokat.

Az AfD sajtóközleményben fejezte ki örömét, amiért a párt soraiban tudhat egy olyan, hosszú évek óta sikeres helyi politikust, mint Lupart.