Megvertem egy rendőrt, estére otthon voltam

A rendőrséget és a lakosságot egyaránt demoralizálja, hogy veszélyes bűnözőket hagynak szabadlábon.

Zalaegerszegen lakhelyelhagyási tilalommal megúszta egy többszörös visszaeső bűnöző, hogy autójával el akarta gázolni az ellene intézkedő rendőröket, Tatán pedig egy biztonsági őrt megkéselő, szintén visszaeső férfi ellen csak garázdaság ügyében indult eljárás, és szabadlábon védekezhet. Ezekről az elmúlt napokban történt eseményekről is szólva tartott sajtótájékoztatót csütörtökön Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője, felszólítva a kormányt, hogy vizsgálja ki az eseteket, és az egész jelenséget, ami alapján ilyen esetek előfordulhatnak, a vétkeseket pedig vonja felelősségre.
 
A parlamenti képviselő szerint jelenleg elmondható, hogy
Magyarországon nincs igazságszolgáltatás, csak jogszolgáltatás van, ami a bűnözőket védi.
Mirkóczki Ádám élesen bírálta, hogy a bűnelkövetők szabadon fenyegethetik áldozataikat, hogy vonják vissza a feljelentéseket, mindezért pedig álláspontja szerint az ügyészség, a bíróság és a kormány is felelős. Emlékeztetett az idős embereket kifosztó és meggyilkoló ároktői bandára is, amelynek egyes tagjai házi őrizetből szöktek meg.
 
A jobbikos politikus szerint az ilyen esetek demoralizálják a rendőröket, hiszen van, hogy „az elfogott bűnöző hamarabb ér haza, mint hogy a rendőr letegye este a szolgálatot”, így számukra úgy tűnhet, nincs értelme a munkájuknak. Ugyanígy a lakosság bizalmán is csorba eshet, mert az emberek nem bízhatnak abban, hogy a bűnözőket tényleg elkülönítik a társadalomtól. Mindez fordítva is igaz lehet: a bűnözők azt látják, hogy tetteiknek sokszor nincs komoly következménye, ezért nincs visszatartó erő sem.
 
A nemzeti párt álláspontja szerint szükséges lenne azon jogi „kiskapuk” bezárása, hogy súlyos bűncselekmények esetén az ügyészség vagy a bíróság dönthet a tettes elengedéséről. Szerintük bizonyos elkövetési formák után, például ha az rendőrök ellen irányul, vagy fegyverrel követik el, kötelezően alkalmazni kellene az előzetes fogva tartást.