Megvette egy Tiborcz Istvánhoz közel álló befektető napelemparkját az MVM

Megvette egy Tiborcz Istvánhoz közel álló befektető napelemparkját az MVM

Arról a NER-haverról van szó, aki már az Elios-ügyben is Orbán vejének partnere volt. A cég nem volt túl jövedelmező, így jobbnak látták túladni rajta. A mi kontónkra…

Az MVM Zöld Generáció Zrt. bejelentéséből kiderül, hogy az Innovolt Kft. üzletrészeinek megszerzésével az állami cég átveszi a Vas megyei Sárfimizdón és Gersekaráton, valamint a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Túrkevén található naperőművek feletti irányítást – írta meg a hvg360. A lap cikke szerint ezeket a napelemparkokat eredetileg Orbánék török haverja, Adnan Polat kezdte fejleszteni, de az üzletember pár évvel ezelőtt az energetikai cége jelentős hányadát eladta.

A három napelempark három alvállalaton keresztül került az Innovolthoz, amely érdekes módon a Tiborcz Istvánhoz köthető BDPST-csoporttal azonos címen működik – írta a hvg. Ráadásul az alapításkor még érdekelt volt benne Sájer Gábor is, aki Tiborcz partnere volt a korrupciógyanús Elios-ügyben is.

Eddig nem jövedelmezett jól a napelemes cég, úgyhogy inkább megváltak tőle.

A három alvállalatot 2023-ban még összesen 10 milliárd forint értékűre becsülték, de közel 40 milliárd forint hitelre volt szükség a 138 megawatt összteljesítményű erőművek megépítéséhez. Akkor az Innovoltnak több mint 50 milliárd forint az eszközállománya, viszont ehhez képest elenyésző a jövedelmezősége – állapította meg a hvg cikke.

Tavaly csupán egymilliárd forint árbevétele volt, amellyel 300 millió forint adózott eredményt ért el.

(Címlapkép: Az MVM Zöld Generáció Kft. országos naperőművi hálózata új egysége Oroszlányban. MTI/Bodnár Boglárka)