"Megyek veletek!" - Pongrátz Andrással készülnek leverni a sarló-kalapácsot

Ha meg akarják védeni a szovjet emlékművet, lehet, hogy egy 76 éves '56-os hőssel szemben kell intézkedniük. 

A Jobbik október 23-i, Corvin-közben tartott megemlékezésén "a Pesti Srácok" aláírással terjesztettek egy röplapot, amely szerint vasárnap közösen eltávolítják "az elvileg tiltott kommunista önkényuralmi jelképeket a Szabadság téri szovjet emlékműről." A felhívás teljes szövege:
 
2015. október 25-én, a Kossuth téri sortűz évfordulóján, az áldozatok új emlékhelyénél (a Parlament előtt, a Rákóczi-szobor mellett) találkozunk 14:00 órakor, hogy lelkiismeretünk szavának engedve, évtizedes sikertelen erőfeszítéseket követően a polgári engedetlenség útjára lépjünk, és eltávolítsuk az elvileg tiltott kommunista önkényuralmi jelképeket a Szabadság téri szovjet emlékműről. Aki tud, hozzon a munkához szükséges szerszámokat (pl. véső, kalapács)!
 
Ahogy a Corvin köz legendás parancsnokának, Pongrátz Gergelynek az öccse, a Sztálin-szobor ledöntésében is résztvevő Pongrátz András fogalmazott a minap: „Szégyen és gyalázat az emlékmű további fennállása, amit nektek nem szabad eltűrnötök, tegyetek meg mindent az emlékmű eltávolításáért! Mi is megtettünk minden tőlünk telhetőt 1956-ban, de, amint Gergely bátyám mondta: most rajtatok van a sor.”
 
Az orosz nemzetet tiszteljük, akciónk kizárólag a Szovjetunió katonai megszállását dicsőítő emlékmű ellen irányul, melynek rendezetlensége a két nemzet viszonyát is megterheli, kormányunk mulasztása miatt.
 
A Pesti Srácok
 
A rendezvényen felszólaló Pongrátz András, a Corvin-köz legendás parancsnokának, Pongrátz Gergelynek az öccse, aki maga is részt vett a forradalomban, beszédében bejelentette: csatlakozik az akcióhoz,
október 25-én 14-00-kor ő is ott lesz a Szabadság-téren.
 
 
 
András bácsi biztosan nem lesz egyedül. A helyszínen sokan jelezték, hogy ők is mennek. Köztük az Alfahír főszerkesztője, Magvasi Adrián is, aki Facebook bejegyzésében azt írja: "Nem az a kérdés, hogy vajon sikerül-e, hogy az előre meghirdetett akciót nem akadályozza-e meg a rendőrség, hogy ha mégis sikerülne, akkor visszakerülne-e utána, hanem az, hogy pesti srácokként odaállunk-e az egykori '56-os pesti srác mellé. Ez pedig nem kérdés,
 
ott a helyünk András bácsi mellett!"
 
 

A Szabadság térről már régen el kellett volna takarítani a szovjet emlékművet. Volt is rá elég sok kísérlet, különféle...

Szerző: Magvasi Adrián2015. október 24.
 

 A kétszínűség ára

A kormány holnap rendkívül kínos helyzetbe kerülhet. 
 
  • Vagy szabad utat engednek a morálisan megkérdőjelezhetetlen követelésnek, és nem akadályoznak meg egy jogilag "rongálásnak" minősülő cselekményt. 
  • Vagy magukat konzervatívnak és nemzetinek valló kormányzatként vállalják a szabadságharcot vérbe fojtó Vörös Hadsereg önkényuralmi jelképének megvédését - egy 76 éves '56-os hőssel szemben. 
 
Az utóbbi verzió sokakban felidézhetné Pongrátz Gergely 1997-es megveretését, amikor a rendőrök a magyar termőföld védelmében szervezett demonstrációról hurcolták el a Corvin-köz parancsnokát. 
 
Most látszik csak igazán, 
mennyivel egyszerűbb lett volna az elmúlt öt esztendőben megállapodni az oroszokkal, és elvitetni egy katonai temetőbe, vagy szoborparkba az obeliszket. 

Nem lehetetlen

A kormányzat évek óta azzal takarózik, hogy az egy hadisír gondozási egyezmény értelmében ellentétben erre csak Moszkva engedélyével kerülhetne sor. Csakhogy éppen idén szeptemberben vált a napnál is világosabbá, hogy ez egyáltalán nem jelent leküzdhetetlen akadályt. Pásztón a Jobbik és a HVIM kezdeményezésére
orosz jóváhagyással 
távolították el a főtérről a Vörös Hadsereg emlékművét. 

De a Jobbik nem az oroszok bérence?

Gellert kaphat Kovács Béla-ügy óta gyakran hangoztatott vád is, amely szerint a Jobbik "Putyin bábja", a Kreml érdekeinek kiszolgálója. A Szabadság-térre ugyanis 
 
"szerszámokkal felszerelkezve" érkezik Novák Előd, a párt alelnöke is,
 
 aki Facebook-bejegyzésében emlékeztet: az Országgyűlésben hiába próbálta "bevasalni" a honvédelmi miniszter írásos ígéretét az eltávolítás érdekében, így, hát most a polgári engedetlenség útjára lép ő is. 
 
 

Én is megyek vasárnap szerszámokkal felszerelkezve a Kossuth, majd a Szabadság térre, miután a kommunista emlékmű ügyé...

Szerző: Novák Előd2015. október 24.