Mekkorát bukhatsz, ha fideszes polgármester az elődöd?

Mekkorát bukhatsz, ha fideszes polgármester az elődöd?

Az újonnan megválasztott ellenzéki polgármesterek csak októbertől tölthetik be pozíciójukat. Miket léphetnek meg nyáron a még hivatalba lévő elődeik?

A fideszes kormánytöbbség korábban megszavazta, hogy a „takarékoskodás jegyében” ismét módosítsák az alaptörvényt, ezáltal az európai parlamenti és az önkormányzati választásokat azonos időben tartották meg június elején.

Az előrébb hozott önkormányzati választásokkal párhuzamosan vetődött fel a kérdés:

mi történik majd a polgármesteri hivatalokban június 9-e és és október 1-je között?

Az sem mindegy, milyen helyzeteket teremt majd az újonnan megválasztott polgármestereknek az, hogy még 4 hónapig várniuk kell hivatalba lépésükre, mert leváltott elődeik mandátuma csak akkor jár le.

Jól értelmezhető iránymutatás hiányában zavarokat okozhat a gátlástalanság, vagy annak épp az ellenkezője, az óvatoskodó elővigyázatosság – írta az Index még februárban. A Political Capital elemzője jóval a választások előtt azt vélelmezte, hogy mivel nyáron sem áll meg az élet, sok helyen lesznek olyan történések, amelyek aktivitást igényelnének az önkormányzattól, de könnyen elképzelhető, hogy a távozó képviselő-testület úgy fogja megítélni, hogy már nem hozhat nagyobb horderejű döntéseket. Azaz mindkét magatartásból származhatnak bajok.

A választások lezajlottak, a nyár megérkezett, gátlástalanságról és óvatoskodó elővigyázatosságról is érkeznek információk az indokolatlan közjogi helyzet miatt.

A XII. kerületben, ahol a Kétfarkú Kutya Párt váltja a kormánypárti többségű vezetést, testületi ülést hívott össze a még fideszes többségű közgyűlés szerdára, írta felháborodottan Kovács Gergely, az októberben hivatalba lépő polgármester. Véleménye szerint azért, hogy a testület mandátumának lejárta előtt gyorsan még megszavazzák a kerületi építési szabályzatát, így a kormányfő veje, Tiborcz István megépítheti az irodaházát a Mártonhegyi úton. Emellett „megszüntetnek négy hivatali pozíciót, hogy Kovács szerint "osztogathassák még a megfelelő végkielégítéseket”, valamint „elvonják október 1-től hivatalba lépő új polgármester összes jogkörét, amit csak tudnak”.

Győrben is hasonló a helyzet, mint a hegyvidéki önkormányzatnál, amelyről ugyancsak az újonnan megválasztott, de csak októbertől hivatalba lépni tudó polgármester, Pintér Bence tájékoztatott. „Puccsra készül a város jövője ellen a június 25-i közgyűlésen Dézsi Csaba András leköszönő polgármester: még az októberi átadás-átvétel előtt gyorsan egy önkormányzati céghez, a Győr-Szol élére nevezné ki Németh Zoltán fideszes politikust, ráadásul több évre”.

Úgyhogy annyi már most körvonalazódik: az októberben hivatalba lépő ellenzéki polgármestereket még sok meglepetés fogadhatja.

(Címlapkép: Kovács Gergely - Youtube)