Melitopol lakói tüntetnek, amiért az orosz megszállók letartóztatták a polgármestert

Melitopol lakói tüntetnek, amiért az orosz megszállók letartóztatták a polgármestert

Több százan tüntettek a városháza előtt a dél-ukrajnai Melitopol városában, miután az orosz erők pénteken letartóztatták Ivan Fedorov polgármestert.

"Szabadságot a polgármesternek" - skandálta a tömeg az ukrán állami tévé Facebook-oldalán készült rövid videója szerint. Beszámoltak arról, hogy több mint 2000 ember özönlött a megszállt épület elé, hogy a tisztviselő szabadon bocsátását követelje.

 

Az orosz erők a február végén kezdődő invázió után néhány napon belül elfoglalták Melitopolt, de a városban azóta is tiltakozások zajlanak.

Fedorovot pénteken egy videó tanúsága szerint fegyveresek vezették el a város egyik kormányzati épületéből. Nem sokkal később az oroszok által támogatott luhanszki regionális ügyész azt állította, hogy a polgármester terrorcselekményt követett el, és vizsgálat alatt áll.

 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy pénteki Facebook-videóban "demokrácia elleni bûnnek" nevezte Fedorov letartóztatását.

"Melitopolban a megszállók elfogták a város polgármesterét, Ivan Fedorovot, aki bátran védi Ukrajnát és városa népét. Nyilvánvalóan ez a betolakodók gyengeségének a jele. A mi földünkön nem találtak támaszt, pedig számoltak vele. Mert évek óta azt hazudják maguknak, hogy Ukrajnában az emberek Oroszországot várták”

– mondta.

Elrabolták Melitopol polgármesterét, több városban is légiriadó volt (percől percre)

Február 24-én Oroszország teljes körű támadást indított Ukrajna ellen, miután különleges katonai művelet végrehajtását rendelte el Vlagyimir Putyin orosz elnök a Donyec-medencében február 24-én hajnalban. A napok óta tartó háborúban: Az ukránok nem teszik le a fegyvert, egyre több civil csatlakozik a sereghez.