Méltányos kérés: Obama lépjen fel az emberi jogokért a baráti Szaúd-Arábiában is

Az említett országokban "jogvédők tucatjait börtönözték be, egyeseket életfogytiglani szabadságvesztéssel sújtva, csupán azért, mert a szólás, az egyesülés és a gyülekezési szabadságának jogát érvényesítve és kötelességüknek eleget téve az emberi jogokat hirdették és védelmezték" - áll a nyílt levélben, amelyet az Öbölbeli Központ az Emberi Jogokért (GCHR) nevű szervezet honlapján tettek közzé.

Az aláírók - köztük az Orvosok Határok Nélkül, a Human Rights First és a Front Line Defenders - arra kérik Obamát, "tartsa be 2011-ben tett ígéretét a népi mozgalmak támogatására a régióban megvalósítandó reformok érdekében". A dokumentumban mások mellett a szaúdi blogger, Ráif Badavi esetét említik meg. Badavi azért van börtönben, mert honlapot alapított a vallás szerepének megvitatására az ultrakonzervatív sivatagi királyságban. Büntetése tíz év börtön és ezer botütés, amelyből ötvenet a nagy nyilvánosság előtt már januárban kimértek rá, de a büntetés többi részének végrehajtását "a nemzetközi felháborodásnak köszönhetően" egyelőre elhalasztották. A blogger jelenleg is börtönben raboskodik. Az amerikai államfőt április 21-re várják a szaúdi fővárosba, Rijádba, ahol a tervek szerint részt vesz az Öböl menti Együttműködési Tanácsban tömörülő hat királyság uralkodóinak csúcstalálkozóján. A megbeszélések középpontjában a dzsihadista csoportok elleni harc, a régióban dúló háborúk, illetve hatalmi harcok, valamint a felekezetek közti konfliktusok állnak majd.

A legutóbbi, Camp Davidben megtartott 2015-ös csúcs Szalmán király részvétele nélkül zajlott. A szaúdi uralkodó akkor a regionális nagyhatalom ellenlábasa, Irán felé tett amerikai nyitás miatt visszautasította a meghívást azután, hogy Washington és szövetségesei, valamint Irán között megszületett a megállapodás az iszlám köztársaság atomprogramjáról.