Méltatlan: megbukott a köztartozásmentes teszten a fideszes alpolgármester

Az MSZP bizottsági elnöke is. A Jobbik a jegyzőhöz fordult.

Erdész Zoltán alpolgármester és Ábri Ferenc, a pénzügyi és jogi bizottság elnöke válhat méltatlanná képviselői mandátumának betöltésére, miután továbbra sem tudták a törvény által elvárt formában igazolni köztartozás-mentességüket. A köztartozásmentes adózói adatbázis tegnap éjféli frissítése után ők ketten továbbra sem szerepelnek abban, a másik három érintett képviselő ugyanakkor "megmenekült", miután rendezte tartozását és így felkerült az adatbázisba. A törvény szerint azt a képviselőt, akinek az állammal, vagy helyi önkormányzattal szemben a lehetséges jogorvoslati eljárások kimerítését követően lejárt köztartozása áll fenn, méltatlanság miatt meg kell fosztani mandátumától.

A Demokratikus Koalíció korábban az érintett - köztük szocialista - képviselők lemondását követelte, de ennek nyilván nem tett senki eleget. A Jobbik látványpolitizálás helyett érdemi lépést tett, ahogy azt az alfahir.hu számára elmondta Varga Zoltán Péter a dunakeszi szervezet elnöke, aki a  település jegyzőjéhez fordult. Január 28-án, az ellenzéki politikus azt kérte, hogy a jegyző ellenőrizze a képviselők kötelezettségének teljesítését, és rákérdezett, hogy milyen intézkedéseket tesz, amennyiben azt tapasztalja, hogy a képviselők nem tettek eleget annak.

A jegyzőnek 30 napja van arra, hogy válaszoljon, ez törvényi kötelezettsége.

Mint arról a Dunkeszi-Online után, az alfahir.hu is beszámolt, a választást követően lépett hatályba az az új törvénymódosítás, mely szerint a megválasztott önkormányzati képviselők kötelesek igazolni köztartozás-mentességüket azáltal, hogy kérik felvételüket az állami adóhatóság nyilvános, köztartozásmentes adózói adatbázisába. Dunakeszin elsőként négy képviselő nem került fel az adatbázisba, ami arra utalt, hogy köztartozásuk áll fenn.

Csoma Attila, Erdész Zoltán, Hircz Tamás és Ábri Ferenc már a decemberi frissítéssel sem szerepeltek az adatbázisban, Dr. Kováts Sebestyén januárban "esett ki" - így az év első hónapjában már öt városatya - a képviselő-testület egyharmada - nem szerepelt az adatbázisban. Az adatbázist a hó utolsó napján fennálló tartozási adatok szerint minden hónap 11. napján éjfélkor frissítik. A februári frissítés után tegnap 0 órát követően hárman - Csoma Attila és Kováts Sebestyén fideszes, valamint Hircz Tamás független képviselő - már megtalálható a köztartozással nem rendelkezők listáján, és a januári adatok alapján a többi tíz képviselőből sem került ki senki onnan.

Még mindig együtt tartozik a köznek a fideszes és a szocialista

Erdész Zoltán fideszes alpolgármester és Ábri Ferenc, a pénzügyi és jogi bizottság szocialista elnöke azonban továbbra sem szerepel a NAV oldalán is elérhető adatbázisban.

Ábri hosszú ideje szerepel az állami adóhatóság egy másik listáján, amelyen viszont éppen a NAV által nyilvántartott, 180 napon keresztül folyamatosan fennálló 10 millió forintot meghaladó adótartozással rendelkező magánszemélyek és egyéni vállalkozók szerepelnek.

Erdész Zoltán alpolgármester esetében inkább meglepő, hogy nem szerepel az adatbázisban, különösen a városi televízióban tett magabiztos nyilatkozata után, melyben azt állította, hogy egy jogcím alatt néhány ezer forintos tartozása, egy másik alatt néhány ezer forintos többlete mutatkozott, melyek összevezetését kérte, de a NAV megállapította, hogy a túlfizetése már elévült, ezért nem teljesítette a kérést.

Erdész elmondása szerint ezt követően elment a bankba és átutalta a néhány ezer forintos hátralékát, majd újra kérte felvételét a köztartozásmentes adózók közé. Nem jött össze. A hajnali frissítéssel ugyanis Erdész Zoltánt sem találtuk az adatbázisban. Ellentétben például Nyíri Márton jobbikos önkormányzati képviselő neve tiszta, szerepel a köztartozásmentes adatbázisban.

A listában csak névre, vagy adószámra lehet keresni, és ha valakinek van középső neve, akkor az is befolyásolhatja a keresést, azonban "Erdész" keresőszóval próbálva is csak 81 találatot ad a rendszer, s ezen túl még több lehetséges módon kerestünk, azonban Erdész Zoltánt nem találta a listában a Dunakeszi-Online és az alfahir.hu sem. Ha olvasóink is megpróbálnák, kattintsanak ide, és ha többre jutnak, mint mi, írják meg nekünk.

A törvény értelmében a képviselő köteles méltatlansági ok beálltától számított három napon belül tájékoztatni a képviselő-testületet és a kormányhivatalt. A köztartozással rendelkező képviselő mandátumát a lehetséges jogorvoslati eljárások kimerítését követően meg kell szüntetni. A képviselő-testület az ügy kirobbanása óta két ülést is tartott, azonban a köztartozások ügye nem került azokon napirendre.