Méltón ünnepli tizedik születésnapját a Hungarica

Pénteken a színpadra áll az első öt év tagsága, valamint különleges vendégek is láthatóak lesznek nemcsak hazánkból, de a legendás lengyel-magyar barátság jegyében Lengyelországból is.

Azt hihetnénk, hogy nem is olyan sok idő telt el azóta, hogy a zenei életben közel sem ismeretlen Mentes Norbert és Sziva Balázs összeállt egy produkcióra, amelyet Hungaricának hívtak. Pedig eltelt tíz év, a zenekar felállása is nagyban cserélődött, a Romantikus Erőszak énekesét Fábián Zoli váltotta, és mára már egy lengyel nyelvű lemezzel is büszkélkedhet a pénteken jubileumot ünneplő banda.

Ráadásul nem is akármilyet, hiszen az ünnepségre meghívták a korábbi tagokat, valamint további vendégeket is, így ismét énekel majd Sziva Balázs, de jelen lesz még Wéber Iréna, Hoffer Péter, Gőbl Gábor, Grzegorz Kupczyk, Tóth Attila, Sáfár Öcsi, Vörös Gábor, Kovács Koppány, Vári- Kovács Péter és még sokan mások. Az estét a Romantikus Erőszak akusztikus előadása fogja majd nyitni.

Az elmúlt években a lengyel-magyar barátság jegyében a Hungarica nagyon sokat nyitott Lengyelország felé, így számos kinti koncert van már a hátuk mögött, lengyel zenészekkel is együtt dolgoztak, nemrég pedig megjelent az első lengyel nyelvű lemez is. Nem kell természetesen attól tartani, hogy Polandica lesz a zenekar neve, mert miközben számos hazai formáció dönt úgy a világhírnév felé vezető úton, hogy teljesen ledobja magáról a nemzeti identitását, és angol nyelvű slágereket kezd énekelni, úgy a Hungarica "nem cserél hazát", csupán újra összehozza a két testvéri népet egymással, és megmutatja, miért lehetünk kölcsönösen büszkék erre a történelemben és a jövőben is remélhetőleg virágzó kapcsolatra. Ennek a szövetségnek a jegyében lesz hallható majd a "lengyel Bruce Dickinson", azaz Grzegorz Kupczyk (ex-Turbo, Ceti), aki a közös produkción felül fellép saját zenekarával, a Cetivel is. 

[fb_pages_codes:music]

Mentes Norbert tájékoztatása szerint hallhatjuk majd a London hiába vár című legújabb szerzeményt is, amely számos nagy névvel és orgánummal közösen készült. A dal a kivándorlásra hívja fel a figyelmet. A zenekarvezető a Hír TV műsorában is feltette a kérdést: "Ha mindenki azt mondja, meneküljünk az országból, felejtsük el a himnuszt, akkor ki marad?" Már csak emiatt a dal miatt is érdemes lesz ellátogatni a budapesti jubileumi koncertre, mert itt fog először felcsendülni élőben. Legalábbis annak mindenképpen tudjuk ajánlani, aki még nincs Londonban...