Mélyponton a kormány iránti bizalom

A HVG számára készített elemzés szerint „kétéves mélypontra került a kormányoldalba vetett bizalom”. A Fidesz támogatóinak aránya februárról márciusra 3 százalékkal csökkent. Az ellenzéki pártok azonban „nem tudtak számottevő tőkét kovácsolni” ebből – tették hozzá. Egy éve a kormánypárt támogatottsága még 36 százalékos volt a teljes népesség körében.
 
A Medián szerint a Fidesz jelenlegi táborának döntő többségét a „kitartó hívek” adják: a párt mostani támogatóinak 92 százaléka (emlékei szerint) a tavalyi választáson is a Fideszre szavazott. A Jobbik támogatottsága a teljes népesség körében 15 százalék. Ezzel a párt ugyanazon a szinten áll, mint egy éve, de  mostani szimpatizánsainak csaknem ötöde azt állítja, hogy tavaly tavasszal még a Fideszre szavazott, és azóta pártolt át a radikálisokhoz.
 
A felmérés szerint az MSZP-nek a teljes népesség körében 11 százalékos a támogatottsága. A HVG azt írta: az ellenzéki pártok közül csak a DK tudott jobb eredményt elérni. A Gyurcsány-párt támogatottsága a teljes népesség körében 6 százalékra nőtt, folytatva ezzel a „több hónapja tartó lassú növekedést”. Az LMP-t a teljes népesség körében 4 százaléknyian támogatják. Az Együtt, a PM és a Liberálisok egyaránt 1-1 százalékos támogatottsággal rendelkezik a teljes népesség körében.

Sokan nem tudnak dönteni

A választani tudó biztos szavazók között a kormánypárt 40 százalékon áll, a Jobbikra 25, az MSZP-re 17, a DK-ra 10, az LMP-re 4, az Együttre 2, a PM-re és a Liberálisokra 1-1 százalék szavazna a Medián szerint.
 
A pártpreferenciával nem rendelkezők aránya legutóbb két éve, 2013 márciusában volt olyan magas, mint most (37 százalék) – derül ki a március végén 1200 ember megkérdezésével készített felméréséből.