Merkel külpolitikai izmozással próbálja fölhozni a CDU-t a választásokra

A bevándorlás terén viszont nincs belátás: marad az eddigi migránspolitika. Ez lehet a kancellár veszte?

A Deutsche Welle szerint a német kancellár nem bújik el az őt érő kritikák elől, és derekasan kiveszi részét a Kereszténydemokrata Unió (CDU) regionális választási kampányából. A Wittlich-ben tartott beszédében leszögezte: továbbra sem hajlandó engedni, hogy a bevándorlókrízis megoldása a tagállamok egyedi szintjén valósuljon meg, annak közösségi ügynek kell maradnia.

Globális ambíciók

Merkel viszont újradefiniálná Németország nemzetközi szerepvállalását, elgondolásai szerint nem elég, hogy a gazdasági export révén terjesztik ki befolyásukat a világ különböző pontjaira. Mint fogalmazott: "föl kell vállalnunk egy nyitott világ, és az európai határokon kívül történő események felelősségét".

"Ez több fejlesztési támogatást, jelentősebb klímavédelmi szabályozást, tisztességes kereskedelmet jelent, sokkal többet annál, mint amennyit az ember egy zárt társadalomban ezekből érzékel"

- tette hozzá.

Rezeg a léc

Angela Merkelnek most nem lehetnek könnyű napjai, hiszen egyre több kritika hangzik el eddigi politikájával szemben, és a németek egyre nagyobb hányada inkább azt várná tőle, hogy 1 millió bevándorló befogadása után azért már legyen elég a jóból, és valahogy vessen gátat az áradatnak. Ám a Mutti nemigazán mutat hajlandóságot erre.

Bár a német kormány igyekezett valamelyest csökkenteni az országba érkező bevándorlók számát, például azzal, hogy Tunéziát és Marokkót biztonságos országokká nyilvánította, sokak szemében ezek az intézkedések édeskevésnek tűnhetnek.

Eddig a Bajor Keresztényszociális Unió (CSU) vezetője, Horst Seehofer volt a kancellár leghangosabb kritikusa, aki most sem mulasztott el odaszúrni a kopott nimbuszú politikusasszonynak. Egy kampányrendezvényen úgy fogalmazott:

"Ha a nemzetközi intézkedések nem születnek meg időben, elkerülhetetlen lesz, hogy nemzeti szinten hozzunk döntéseket."

Alternatíva

A bíráló hangok mellett Merkel számára az is reális veszély, hogy a kancellár merev ragaszkodása a bevándorlás liberális kezeléséhez végül az Alternatíva Németországnak (AfD) párt malmára hajtja a vizet.

Ha a jobboldali tömörülésnek sikerül megközelítenie a CDU-t a regionális választásokon, az vereséggel érne föl a kancellár számára, és valószínűleg az egyetlen dolog lenne, ami politikája megváltoztatására kényszeríthetné végre.