A szavazatszámlálásban részt vett Mérő László sem kímélte az ellenzéket

A szavazatszámlálásban részt vett Mérő László sem kímélte az ellenzéket

A vasárnapi országgyűlési választásokon Mérő László matematikus, publicista, pszichológus maga is a szavazatszámlálók között volt a zempléni Sárazsadányban. Tapasztalatairól szerdán Facebookon számolt be, egy hosszasan kifejtett posztban. Mérő többek közt elismerését fejezte ki a szervezők felé, hogy sikerült több mint húszezer embert így összeszervezni. Ugyanakkor két tévedéséről is beszámolt, melyekkel szavai szerint "gyarapította tévedései hosszú sorát".

Nevezetesen az egyik az volt, amikor egy interjúban a választások előtt két héttel azt mondta,

most Orbán Viktor kétharmadot hétszentség, hogy nem fog kapni.

Hát kapott, vastagon

– fűzte hozzá utólag, igaz, úgy látja, akkoriban "ez még valóban nem volt reális egy kicsit sem, erre a még legvérmesebb Fidesz-hívők sem számítottak".

Azonban Mérő szerint időközben két súlyos esemény is megváltoztatta a közvéleményt: meglátása szerint "az ukrajnai háború egyre durvult, az ellenzék pedig egyre inkább magára hagyta MZP-t, hadd küzdjön egyedül. Egy háborús helyzet eleve mindig a regnáló kormánynak kedvez". A professzor szerint Márki-Zay Péter az utolsó percig becsülettel küzdött.

Mérő László elismerte, a kormányfőjelölt valóban követett el súlyos kommunikációs hibákat, de ő nem ezeket látja a bukás okának. Bírálta az ellenzéki pártvezetők viselkedését is az eredményváróval összefüggésben. A kihátrálás miatt így az ő szemében Márki-Zayon kívül csak a két mellette kiálló politikusnak "maradt meg a becsülete". Mint írta, a többi párt "részéről kuka".

A másik korábbi tévedését érdekesebbnek találta, amikor is a matematikus úgy látta,

a legfontosabb, hogy mind a 10.285 szavazókörben ott legyen legalább két ellenzéki szavazatszámláló. Ismerve Orbán Viktor és a Fidesz fogalmait a fair playről, azt mondom, hogy egy pillanatra sem szabad egyedül hagyni őket a választás napján, ezért kell minden szavazókörbe legalább két ellenzéki ember. Én a magam részéről itt most kijelentem, hogy a jövő április 3-i vasárnapom teljes egészében a hazáé. Az ország bármelyik pontjára hajlandó vagyok elmenni szavazatot számlálni.

Most azonban Mérő már úgy gondolja, "a tévedése az volt, hogy erre valóban szükség van". Ugyan elszántan ment a szavazókörbe, ám 

az ott eltöltött hosszú és fárasztó nap alapján biztosan merem állítani, hogy akkor sem lett volna csalás, ha nem vagyunk ott.

Hozzáfűzte, azóta sok ellenzéki szavazatszámlálóval nyílt alkalma beszélgetni, és közülük mindenki ugyanezt tapasztalta az ország legkülönbözőbb pontjain. Felidézte, "valóban volt jó néhány tökéletesen fogalmatlan, naiv szavazó, talán agymosottak is, de hát ha valaki, aki nem lát jól, azt kérdezi az ő kíséretére kivonult két bizottsági tagtól, hogy melyik a szavazólapon az Orbán Viktor, akkor persze, hogy megmutatjuk neki, hova kell tenni a keresztet a Fideszhez. És amikor azt kérdezte, hová tegyen még egy X-et, azt mondtam neki, köszönjük, néni, ez jó lesz így. Mert erre tettem esküt, az lett volna csalás, ha hagyom, hogy érvénytelenítse a szavazatát."

"Lehet, hogy voltak csalások, láncszavazások, fizetett voksok, tömeges átjelentkezések de nagyon kevesen jelentettek ilyesmit, pedig állítom, hogy észrevettük volna, nagyon figyeltünk. Ez a választás nem ezen múlt, kicsit sem"

– hangsúlyozta benyomását Mérő László, aki szerint ezek után "legalább húszezer emberben dőlt meg az a mese, amivel a mi pesti agyunk át lett mosva, hogy vidéken sötétség, tudatlanság, agymosás és csalás honol". A professzor szerint "szó sincs arról, hogy vidéken csak a Fidesz médiája látszik", bár a kormánypártól alkotott véleménye sem változott:

A magam részéről nem szerettem meg a Fideszt, nem bocsátottam meg az égbekiáltó disznóságait, viszont megszerettem és sok mindenben megértettem azt a vidéki világot, amely nagy többséggel a Fideszre szavazott.

Mérő arra is kitért, hogy "ezeknek a pártoknak" legközelebb biztosan nem fog elmenni szavazatot számlálni, ugyanakkor személy szerint nem látja feleslegesnek a beleinvesztált pénzt, időt és fáradságot: "életre szóló élmény volt, és alapjában változtatta meg azt, ahogyan én Pestről látom a világot – és talán mi is változtattunk egy kicsit az ő előítéleteiken a pestiekkel szemben".

Végezetül megjegyezte, szerinte

ezt a hatalmas erőforrást használhatta volna az ellenzék sokkal hatékonyabban is, ha nem azt a buta mesét kellett volna megcáfolnunk, hogy vidéken agymosott fideszesek elcsalják a szavazást. Erre lett elhasználva az energiánk ahelyett, hogy ezt a sok százmillió forintnyi értéket arra használtuk volna, hogy kitaláljunk egy sok mindenki számára vonzóbb alternatívát Orbánnal szemben.