Katasztrófavédelem: Mérséklődik a szúnyogártalom, Budapesten és 231 településen lesz gyérítés

Katasztrófavédelem: Mérséklődik a szúnyogártalom, Budapesten és 231 településen lesz gyérítés

Már a nyár közepe is elmúlt, de a lakosok sok helyen szenvednek a vérszívóktól, mert még mindig nem volt szúnyogírtás. Nekik jó hír, hogy a héten ez a helyzet megváltozik.

Tíz vármegye 231 településén és 7 budapesti kerületben lesz szúnyoggyérítés a héten – számolt be közleményében az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF).

Budapesten a III., IV., XI., XIII., XXI., XXII., XXIII. kerületben lépnek fel a vérszívók ellen, a főváros mellett Bács-Kiskun, Baranya, Csongrád-Csanád, Fejér, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Pest, Somogy, Tolna és Zala vármegyékben lesz szúnyoggyérítés.

A következő napokban a Duna mentén a fővárosban, Pest vármegye több településén, továbbá Baja és Mohács térségében lesz földi szúnyoggyérítés. Zala vármegyében a Dráva mentén, illetve Szolnok környékén kerül sor védekezésre. Csongrád-Csanád vármegyében néhány településen pótolják az előző héten a szeles időjárás miatt elmaradt munkákat – írták.

Esős, szeles időben a kezeléseket nem végzik el, ilyen esetben a pótnapokon, vagyis a meghirdetett időpontot követő két napban végzik el a munkát, ha az időjárás lehetővé teszi.

Minden szúnyog vízhez kötött életmódot folytat, sok faj számára a lakókörnyezetünkben létrejövő kisvizek jelentenek ideális élőhelyet. Az elmúlt napok viharai során többfelé jelentős mennyiségű csapadék hullott, ami kedvez a szúnyogoknak. Fontos, hogy ezeket a ház körüli kisvizeket számoljuk fel, vagy fedjük le.

(Címlapkép: Kémiai hidegködképzéses technológiával végeznek szúnyoggyérítést a főváros XXII. kerületében, a Hárosi-Duna közelében 2021. június 30-án. MTI/Mohai Balázs)