Mészáros Lőrinc családi cége stadionfelújításba vághat bele Szlovákiában

Mészáros Lőrinc családi cége stadionfelújításba vághat bele Szlovákiában

Az Orbán-kormány több millió eurós klubtámogatása után májustól megkezdődhetnek az átépítési munkálatok Komáromban.

Közel hatéves huzavona után idén májusban megkezdődhet a komáromi futballstadion felújítása és átépítése, miután a közbeszerzés győztese egy olyan konzorcium lett, melynek egyik tagja egy Mészáros Lőrinchez köthető cég – számol be a Napunk.sk.

Az előzmények 2017-ig nyúlnak vissza, amikor is kiderült, hogy az Orbán-kormány határon túli futballberuházásaiból a komáromi KFC is részesülhet. Akkor hatmillió eurónyi forrást kapott a klub, majd évek alatt további eurómilliókat küldtek a felújításra. A szlovákiai portál szerint

erre a célra mostanra már 11 millió euróval (durván 4,2 milliárd forint) rendelkezhetnek.

Mint írják, bár a projekt dokumentációja szerint 2021 végére már állt volna az új stadion, az építkezés azóta sem indult meg. A problémát az okozta, hogy a kormánytól érkező forrásokat a klub kapta, miközben a stadion az önkormányzat tulajdonában volt. A felek végül abban maradtak, hogy a város húsz évre bérbe adja a stadiont és a melléképületeket a klubnak, jelképesen egy euróért; az önkormányzat emellett évi 205 ezer euróval támogatja a KFC fenntartási költségeit és rezsijét.

A pályázat értékelése végül csak idén február végén zárult le, és öt pályázó közül a Skupina SK2 konzorcium nyerte a közbeszerzést. A felújítás költségei azonban jelentősen meghaladják az eredeti támogatás összegét, már a többszörösére rúgnak a felmerülő költségek. A konzorciumot szlovák részről a Delaty 9 Project Kft. képviseli, magyar részről pedig az a Mészáros családhoz tartozó Fejér-B.Á.L. Építő és Szolgáltató Zrt., amely Magyarországon is általában tarol a közbeszerzéseken.

A komáromi KFC labdarúgó klub közleménye nyomán a Felvidék.ma azt írja, a kivitelezőnek 15 hónap áll rendelkezésére, hogy befejezze a projekttel kapcsolatos munkálatokat.

„Már régóta várunk erre a napra. Komárom városa megérdemel egy modern sportkomplexumot, amely megfelel a szakmai és a nagyközönség elvárásainak egyaránt. Örülök, hogy túl vagyunk a kivitelező kiválasztásának rendkívül nehéz szakaszán. Az egész folyamat során számos problémával és bonyodalommal kellett szembenéznünk, amelyeket az egyes jelentkezők idéztek elő, de végül sikeresen, a törvényeknek megfelelően lezártuk a folyamatot” – értékelte a fejleményeket Baráth György, a klub elnöke, aki szilárdan hiszi, hogy jó szolgálatot tesz majd az új stadion.

(Címlapkép: Mészáros Lőrinc az isztriai Ikában 2023. január 27-én. MTI/Koszticsák Szilárd)