Mészáros Lőrinc földjeinek a területe akkora, hogy azért Koszovóban kézigránáttal harcolnak

 

Az RTK közleménye szerint a hétfő késő esti támadás időpontjában több újságíró is tartózkodott a televízió épületében, az udvaron azonban senki, így nem sebesült meg senki. A gránát az RTK műholdvevői mellett csapódott be, ám azok is csak felületi károkat szenvedtek, az adás nem szűnt meg. 

A rendőrség még keresi az elkövetőket, de a pristinai sajtó úgy értesült, hogy olyan aktivisták követték el a támadást, akik ellenzik a Montenegróval megkötött határegyezmény elfogadását. A Montenegróval folytatott határvita, valamint a koszovói szerb önkormányzatok közösségének megalakítása miatt már majdnem egy éve jelentős belpolitikai feszültség tapasztalható Koszovóban.

A pristinai parlamentnek a tervek szerint szeptember elsején kellene ratifikálnia a határegyezményt, az ellenzék azonban úgy véli, Koszovó a megállapodással 8000 hektárnyi földet juttat a szomszédos országnak, ezért minden eszközzel tiltakozik ellene.

Az utóbbi hetekben több támadás is történt emiatt: augusztus elején két motorkerékpáros gránátot hajított a parlament épületre, majd a Vetevendosje egyik képviselője dobott könnygázgránátot a képviselők közé.

Hashim Thaci koszovói államfő egy hete kijelentette, hogy a határegyezmény előnyös lesz Koszovó számára, hiszen közelebb viszi a kis balkáni országot az uniós vízummentességhez.

Csaknem 6500 hektárnyi földet szerzett meg Mészáros Lőrinc és felesége Fejér megyében a földárverések során – írta korábban a Magyar Nemzet.