Egy elemzés szerint a kormányközeli cégek állami megrendelései rekordot döntöttek az első négy hónapban

Egy elemzés szerint a kormányközeli cégek állami megrendelései rekordot döntöttek az első négy hónapban

A Corruption Research Center Budapest jelentésében 2005 januárjától 2020 április végéig elemezték az összes állami közbeszerzést, majdnem 248 ezer kiírásról van szó. A 444 szerint elsősorban két szempontra koncentráltak: hányan indultak egy-egy tenderen, és mennyit nyert közülük olyan cég, amelynek tulajdonosa "nyilvánvalóan Orbán Viktor baráti köréhez tartozik".

A kutatók az indulók számától függően versenyintenzitást jelölő mutatókat alkottak, például ahol egyetlen jelentkező van, nagyobb lehet a korrupciós kockázat, mint több induló esetén. A kormányközeli cégek vizsgálatára az "MGTS+" rövidítést használták, ez a "Mészáros, Garancsi, Tiborcz, Simicska és Társaik" jelölése. A CRCB szerint ott nyerik a legtöbbet az MGTS+ cégek, ahol a legkisebb a verseny.

Arányosan számolva a kutatás szerint az elmúlt 15 évben még nem volt annyi verseny nélkül elnyert közbeszerzés, mint idén. 2020 első négy hónapjában a tenderek 41 százaléka volt egyetlen pályázós, ez az arány az évek ugyanezen időszakaiban 2005 és 2019 között 20 és 35 százalék között mozgott.

2020 előtt az MGTS+ cégek az egyszereplős tenderek 51 százalékát nyerték, idén ez az arány eddig 68 százalék. Április végéig 74 közbeszerzésen győztek, ez összesen 253 milliárd forint állami megrendelést jelent, a közbeszerzéseken elköltött eddigi idei összeg 27 százaléka.

Érdekesség, hogy kampányidőszakokban több a közbeszerzés, de megszűnik a kivételezettség: például 2017 májusa és 2018 augusztusa között az MGTS+ csoport egyetlen tendert sem nyert úgy, hogy egyedül indultak.