Mi a francért mászik ki valaki a Puskás Aréna külső homlokzatára? A pszichológus az eszköztelen biztonsági őrt is sajnálja

Mi a francért mászik ki valaki a Puskás Aréna külső homlokzatára? A pszichológus az eszköztelen biztonsági őrt is sajnálja

A pontos részletek ismerete nélkül, csak a tizenkilenc másodperces videó megtekintése után megkérdeztünk egy pszichológust a szereplők, a szurkoló és a biztonsági őr lehetséges motivációjáról.

Az Alfahírhez is eljutott az a felvétel, melyen az látható, hogy a tegnapi FTC-Bayer Leverkusen (0-2) EL-mérkőzés helyszínéül szolgáló Puskás Aréna külső homlokzatán mászik le egy szurkoló, majd körülbelül 4-5 méter magasról leesik, ráesve az őt figyelmeztető biztonsági őrre.

A jelenet önmagában is felkavaró, ugyanakkor kérdéseket is felvet, mi visz rá egy embert, hogy kimásszon a pilonra.

A pontos részletek ismerete nélkül, csak a tizenkilenc másodperces videó megtekintése után megkérdeztünk egy pszichológust a szereplők, a szurkoló és a biztonsági őr lehetséges motivációjáról.

Csoportban, főleg tömegben az ember egy massza részévé válik, az egyéni vonások halványulnak, az anonimitás fokozódik.

Nagy csoportban regresszív tendenciák figyelhetők meg - fogalmazott a szakember, hozzátéve,

a csoporttagok döntése és viselkedése a szélsőségesség irányába tolódik.

Egy labdarúgó-mérkőzés tipikusan generálhat ilyen szélsőséges helyzeteket (annak ellenére, hogy én is kint voltam a Fradi meccsen, de nem fordult meg a fejemben, hogy kimásszak a semmibe - a szerk), a csoport nem minden esetben jelent biztonságot, előfordulhat, hogy ott heccelték fel őt arra, hogy ezt bevállalja, hogy képes lemászni az Aréna külső homlokzatán.

A pszichológus ugyanakkor árnyalja is a képet, ugyanis önmagában ez a fajta tömegpszichózis még nem ad magyarázatot arra, hogy a felvételen látható szerencsétlenül járt fiatalember miért tette ezt és a többi szurkoló miért nem követte őt. Ebben az esetben egyéni állapotra vonatkozó tényezőket is figyelembe kell venni.

"Milyen élethelyzetben van? Mennyire impulziv személyiség? Mi történt vele közvetlenül a döntése előtt, vagy a meccs előtt? S természetesen az sem elhanyagolható szempont, hogy vajon milyen tudatmódosító, bódító szert fogyasztott, és mennyit"

- sorolta.

A videó másik szereplője a biztonsági őr, aki gyakorlatilag végignézi, ahogy az a szerencsétlen mászik lefele, majd végül ráesik a magasból.

"Az őr reakciója részben érthető. Pánikba esett, jól mérte fel, hogy eszköztelen. Mégis problémamegoldó üzemmódban maradt"

- fogalmazott a szakértő.

Tragikus, hogy ebben a helyzetben mindössze annyire futotta csak tőle, hogy: "Hé, mit csinálsz?!". Ez szerinte olyan, mintha a tető peremén álló öngyilkosjelöltre kiabálna: "Mire készülsz?"

"Sajnálom őt is, lesz neki is bőven dolga a baleset feldolgozásával"

- fogalmazott a pszichológus.

Az Országos Mentőszolgálat a hvg.hu megkeresésére azt közölte, hogy

a férfi súlyos fej-, medence- és mellkasi sérüléseket szenvedett, felmerült a gerincsérülés gyanúja is.

A rendezvényt biztosító mentőegységek azonnal ellátták és traumatológiai osztályra szállították. Mint írták, egyelőre nem világos, hogy a férfi hogyan jutott ki a pilon külső részére. E szerkezeti elemek mögött találhatóak a stadion lépcsőházai.

A hvg egyébként megjelentette a videót: