Mianmarban 6 hónappal meghosszabbítják a szükségállapotot

Mianmarban 6 hónappal meghosszabbítják a szükségállapotot

Mianmarban az ország védelmi és biztonsági tanács hétfőn jóváhagyta a tavalyi puccs után bevezetett szükségállapot meghosszabbítását hat hónappal - írja az MTI.

A juntához közeli Global New Lights of Myanmar című állami napilap azt közölte, hogy a tizenegytagú tanács egyöntetűen szavazta meg a junta vezetője, Min Aung Hlaing tábornok javaslatát.

A tábornok azzal indokolta a döntést, hogy mielőtt új választásokat tartanak, "biztosítani kell a béke és a rend helyreállítását".

A délkelet-ázsiai országban tavaly februárban vette át a hatalmat a hadsereg, és őrizetbe vette a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjí államtanácsost, Mianmar de facto miniszterelnökét, illetve több más magas rangú politikust. A hadsereg azzal indokolta a puccsot, hogy a kormány nem vette figyelembe a 2020. novemberi választással kapcsolatos panaszaikat. A választást toronymagasan az Aung Szan Szú Kjí vezette Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) párt nyerte.

Mindeközben hétfőn a japán kormány megerősítette, hogy a mianmari hatóságok őrizetbe vettek egy japán állampolgárt, aki a hét végén videóra vett egy a junta ellen Rangunban rendezett tüntetést.

Kihara Szeidzsi kormánytitkár-helyettes elmondta, Tokió felszólította a juntát, hogy engedje szabadon a férfit.

Hivatalos források nem közölték az őrizetbe vett japán nevét, sajtóértesülések szerint azonban Kubota Toru dokumentumfilm-rendezőről van szó.

Mint arról beszámoltunk, Mianmarban a hadsereg tavaly február elsején, a parlament megalakulása előtt pár órával vette át a hatalmat, letartóztatta az országot de facto vezető Aung Szan Szú Kjít és az általa vezetett Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) kormánypárt számos politikusát. A hadsereg azzal indokolta a puccsot, hogy a kormány nem vette figyelembe a 2020. novemberi választással kapcsolatos panaszaikat. A választást toronymagasan az NLD nyerte meg.

Amióta átvette az ország irányítását a katonai junta, mindennaposak az erőszakos túlkapások, nemrégiben négy ellenzéki aktivistát, köztük egy volt képviselőt végeztek ki nyilvánosan.

A katonai junta kivégzett négy ellenzéki aktivistát, köztük egy volt képviselőt Mianmarban

Kivégeztek négy ellenzékit, köztük egy volt képviselőt és egy ismert demokráciapárti aktivistát Mianmarban. A nemzetközi tiltakozás ellenére évtizedek óta először hajtottak végre halálbüntetést az országban - írta a Global New Light of Myanmar című állami napilap hétfőn. A börtönben tartott ellenzékieket terrorizmus miatt ítélték el, és akasztással végezték ki őket vasárnap - tette hozzá a lap.