Mianmar: Etnikai lázadók megöltek 10 rendőrt

Mianmar: Etnikai lázadók megöltek 10 rendőrt

Mianmari etnikai lázadók megtámadtak szombaton egy rendőrőrsöt, és megöltek legkevesebb tíz rendőrt, előzőleg egy Rangun közeli városban a hadsereg szemtanúk szerint több tucat tüntetőt lőtt agyon, egy rögtönítélő bíróság pedig halálra ítélt 19 embert egy katonatiszt segédjének megkínzásáért és meggyilkolásáért a helyi média jelentése szerint - írja az MTI.

Mianmarban a hadsereg február 1-jén erőszakos hatalomátvételt hajtott végre, rendkívüli állapotot vezetett be, és kíméletlenül elfojtja a vele szembeni társadalmi lázadást, már több mint 600 civilt öltek meg katonák, köztük legkevesebb 48 gyereket.

Közben az ország etnikai kisebbségeinek fegyveres lázadói is kegyetlen küzdelmet folytatnak a hadsereg vezette hatalom ellen, immár gyakran szövetségben, feltüzelve a biztonsági erőknek a civilek elleni kegyetlensége miatt.

Eddig több mint ötszáz civil áldozata van a mianmari puccsnak

A mianmari biztonsági erők a február 1-jei hatalomátvétel óta immár több mint ötszáz civilt öltek meg, köztük sok tinédzsert és diákot - közölték civil ellenzékiek kedden. A Politikai Foglyok Támogató Szövetsége (AAPP) 510 halálesetről tud, de az áldozatok valódi száma jóval magasabb lehet, hozzátéve, hogy több száz embert tartóztattak le, és többségükről azóta senki sem hallott - írja az MTI.

Egy etnikai lázadószövetség az ország keleti részén lévő San államban támadott meg szombat hajnalban egy rendőrőrsöt, és ölt meg rendőröket - jelentette a Shan News című hírportál. A katonai junta szóvivője egyelőre nem reagált hírügynökségeknek az esettel kapcsoltban feltett kérdéseire.

A Szabad Ázsia Rádió szemtanúkra hivatkozva azt jelentette, hogy a Ranguntól hatvan kilométerrel északkeletre található Bago városban katonák lelőttek a junta ellen tiltakozó tüntetőket. A Politikai Foglyokat Támogató Egyesület (AAPP) nevű mianmari jogvédő szervezet szerint az összecsapásokban 82 embert öltek meg. A korábbi hírek hatvan halottról számoltak be.

A Myanmar Now hírportál egy szemtanút idézett, aki azt mondta: látta, amint több tucatnyi holttestet visznek be egy pagodába, amely a hadsereg helyi bázisa. A média jelentése szerint ezt több órányi tűzpárbaj előzte meg a városban. A megmozdulás egyik szervezője népirtásnak nevezte a történteket. Szerinte a hadsereg mindenkire lőtt, aki élt és mozgott. Bago több lakója elhagyta a várost, és a közeli falvakban keresett menedéket.

A hadsereg tévéadója (MRTV) arról számolt be, hogy egy statáriális bíróság halálra ítélt 19 embert. Valószínűleg ezek az első halálos ítéletek a katonai hatalomátvétel óta Mianmarban. Az elítéltek közül csak ketten vannak őrizetben, a többiek szökésben. A Human Rights Watch nemzektözi jogvédő szervezet egyik szakértője bírálta az ítéleteket.

Közben a hatalomból elűzött polgári vezetők egy csoportja - többségük titkos helyen tartózkodva - bejelentette, hogy nemzeti egységkormányt alakítanak, és ebbe bevonják az ország etnikai kisebbségi vezetőit, online megbeszéléseket folytatva egymással a hadsereggel szembeni közös ellenállásról. A fejleményről a Reuters hírügynökség tett említést, egyelőre további részletek nélkül.