Mianmarban hétezer rab kap kegyelmet

A mianmari amnesztia javíthat a befolyásos szomszéddal, Kínával való viszonyon is, a közkegyelem hatálya ugyanis 155 kínai polgárra is kiterjed.

A tájékoztatási minisztérium honlapján megjelent közlemény szerint az ország különböző börtöneiből összesen 6966 ember - ebből 210 külföldi - szabadulhat ki "humanitárius okokból és a nemzeti megbékélésre való tekintettel". Azt nem tudni, hogy demokráciapárti aktivisták szerepelnek-e a kegyelemben részesülők listáján.

Az AP amerikai hírügynökség megjegyezte, hogy Thein Szein elnök intézkedésére néhány hónappal a parlamenti választások előtt, egy buddhista ünnep alkalmával került sor. Az utóbbi időben több bírálat is érte a mianmari kormányt, amiért nem tartja magát a 2011-es hatalomra kerülésekor ígért politikai reformokhoz. A délkelet-ázsiai országot 2011-ig, öt évtizeden át katonai junta irányította.

A mianmari amnesztia javíthat a befolyásos szomszéddal, Kínával való viszonyon is, a közkegyelem hatálya ugyanis 155 kínai polgárra is kiterjed. A szóban forgó kínaiakat illegális fakitermelés miatt börtönözték be, és múlt héten többségüket életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték. Peking tiltakozásának adott hangot és súlyos aggodalmát fejezte ki az ítéletek miatt.