Miből lesz a férfiaknak nyugdíja? Talán, nem kellene luxusvillákra elszórni

A Jobbik felszólítja Matolcsyt, az MNB elnökét és a Fideszt, hogy luxus helyett a férfiak negyven év munkaviszony utáni nyugdíjaztatására költsenek.

A Jobbik minden támogatást biztosít ahhoz az aláírásgyűjtéshez, ami azt célozza, hogy a férfiak 40 év munka után nyugdíjba vonulhassanak – jelentette ki korábban a párt, de ezzel a jobboldali ellenzék nem okozott különösebb meglepetést, hiszen a javaslattal saját maga is számtalanszor előállt. Többnyire az ehhez hasonló ötletekkel kapcsolatban teljes joggal felmerül a kellemetlen kérdés, hogy

ez mind szép és jó, de mégis miből lesz megvalósítva?

A Fidesz szinte őskáoszt vizionált a férfiak egyenjogúsítása kapcsán, a párt szerint a Jobbik ötlete a férfiak 40 év munkaviszony utáni nyugdíjazásáról az összeomlás szélére juttatná a nyugdíjrendszert. Vona Gábornak és pártjának kóstolgatnia kell a kormányzás felelősségét, ezért az említett kellemetlen kérdésre örömmel megadja a választ. Volner János a Jobbik alelnöke is minden reggel úgy kel, hogy kormányzásra készül, ezért nem okozott neki nehézséget, hogy péntek délelőtti sajtótájékoztatóján a Magyar Nemzeti Bank székháza előtt fején találja a szöget. Budapesten, a Szabadság téren, szikrázó napsütésben.

Kastélyok helyett!

Volner János szerint jól mutatja a fideszes politikusokat jellemző értékrend válságot, hogy a kormány állítólag nem tud 150 milliárd forintot elkülöníteni a férfiak negyven év munkaviszony utáni nyugdíjazására, de a Magyar Nemzeti Bank a Pallasz Athénéről elnevezett alapítványokba 160 milliárd forintot présel bele. Ezt az összeget luxuskiadásokra, például kastélyvásárlásokra és egyebekre fogják elkölteni, de ezzel párhuzamosan a jegybank egy másik, 90 milliárd forint értékű, hasonló célokat szolgáló programot is indított - mondta a jobbikos képviselő. Volner János szerint ezek olyan "felelőtlen luxuskiadások", amelyekkel nem jut előre Magyarország szekere, kizárólag Matolcsy György jegybankelnök "személyes ambícióinak kielégítését" szolgálják.  

Megpihenni, legalább a halál előtt

Volner úgy fogalmazott, hogy

„aki négy évtizeden keresztül húzta az igát ebben az országban és keményen dolgozott, az megérdemli, hogy végre élvezhesse a nyugdíjas éveit, mielőtt meghal.”

Hozzátette azt is, hogy a férfiak huszonöt százaléka a nyugdíjba vonulás előtt elhalálozik, meg sem élik a nyugdíjas kort. Szavai szerint az is látható, hogy sok esetben erősen vitatott, hogy az adott ingatlan megéri-e azt az összeget, amit kifizettek érte.

Egyúttal a jegybanki portfóliókezelés szokatlan gyakorlatának nevezte, hogy az MNB műkincseket és kastélyokat vásárol. Ugyanis a Magyar Nemzeti Banknak a monetáris politika, a forintárfolyam felett kellene őrködnie, de a 2010-es kormányzástól fogva annyit romlott a forint Magyarország, hogy miközben a kormány béremelésről beszél, valójában, ha ezeket a béreket átszámoljuk euróba: bércsökkenés történt. Eközben Szlovákiában, Romániában vagy éppen Nyugat-Európában jelentősen nőttek a bérek.

Tényleg azt csinál a jegybank, amit akar?

Ha Orbán Viktor azt mondta, hogy nem szereti a sunyi pártokat, akkor ne tűrje el saját vezetői között se a sunyiságot – fogalmazott Volner János, a széttárt kezű Lázár Jánosra utalva. A fideszes politikusok válaszoljanak arra, egyetértenek-e azzal, hogy a férfiak negyven év utáni nyugdíjaztatására nincs 150 milliárd forint, de a jegybank el tud költeni 160 milliárdot különböző kastélyvásárlásokra? - jelentette ki a Jobbik alelnöke.

Volner ezzel arra a felvetésre reagált, hogy egy, a témában feltett kérdést Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön nem kommentált, arra hivatkozva, kissé cinikusan, hogy a Fidesz korábbi országgyűlési képviselője, a második Orbán-kormány nemzetgazdasági minisztere által vezetett jegybank

„független.”

A miniszter akkor hozzátette, reméli, hogy a megújult felügyelőbizottság megfelelő választ ad a felvetődött kérdésekre. Érdekes lenne tehát megkérdezni a kastélyvásárlásokról Papcsák Ferencet az MNB felügyelőbizottsági elnökét, a bukott fideszes polgármestert, a zuglói Lipták Villában. Mellesleg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Magyarország központi bankja. A központi bankok – más néven jegybankok – fő feladatai a monetáris politika vitele, az árstabilitás fenntartása, a pénzügyi rendszer stabilitásának biztosítása, és sok ország esetében a devizatartalékok kezelése.