Dráma az időmérőn: Michelisz világbajnoki címéhez óriási csoda kell egy fékhiba miatt

:(

Michelisz Norbert tegnap megnyerte a katari szabadedzéseket, ráadásul a másodikat pályacsúccsal, így reális esélye volt arra, hogy ledolgozza 6,5 pontos hátrányát Björkkel szemben és megszerezze a magyar autósport első világbajnoki címét.

Michelisz remek tempóban kezdte a pénteki kvalifikációt is, a Q1-et minimális különbséggel, de behúzta a Honda pilótája. A Q2-ben viszont jött a dráma. A magyar versenyző először gyenge bemelegítő kört teljesített, aztán hiába próbált javítani, egy fékhiba megakadályozta ebben, így a 11. helyről indulhat mindkettő futamon, ami gyakorlatilag lehetetlenné teszi, hogy Björk elé kerüljön, ha csak nem esik ki a svéd.

Még szerencséje sem volt, mert ha a 10. helyen ragad, a második futamon az élről rajtolhat.

"Még én sem tudom, mi történt, mintha beállt volna a fék a gyors körömön a 7-8. kanyarban. Sajnálom, hogy ez történt, de minden valamilyen okkal történik. Büszke vagyok magunkra, a csapatra, de még van két futamunk este, amiken a legjobbamat nyújtom majd, nem tehetek mást"

 - mondta Michelisz, kiegészítve azzal, hogy nem tud okosat mondani, csalódott, sajnálja a helyzetet, de legalább a stratégián nem kell innentől gondolkodni: mindent fel lehet tenni egy lapra.

Björknek sem volt teljesen tiszta az időmérője, ő csapattársával, Mullerrel ütközött az egyik kanyarban, de gyors szerelés után vissza tudott térni a pályára, végül a negyedik helyen zárt.

Erősítheti a csalódottságot, hogy Michelisz csapattársa, Esteban Guerrieri nyerte az időmérőt, tehát az autó sebessége alapján a magyar versenyző az első sorban lehetne.

Az első futam 19:20-kor, a második 20:35-kor indul, az M4 Sport közvetítésével.

A magyar autósport első világbajnoki címét szerezheti Michelisz Norbert

Még soha, egyetlen magyar sportoló sem szerzett az autóversenyzés egyik szakágában sem világbajnoki címet. A cél nem elérhetetlen: Michelisz sokkal jobb formában van riválisánál, Thed Björknél, de a technikai sportok nem ilyen egyszerűek. Elég csak abba belegondolni, hogy az utolsó, katari hétvégén összesen 60 pontot lehet szerezni, a különbség köztük pedig 6,5 pont.

(fotó: Jean Michel Le Meur / DPPI)