Miért épül állami pénzből a Fidesz médiabirodalma? Orbán most aztán magyarázkodhat

Mr. Luxuszakó eddig tagadott. Mr. Kétkarú Rabló azonban állami pénzből építkezik.

A politikus bírálta azt is, hogy miközben az emberek elhagyják az országot, mert tőkehiány miatt nem tudják ötleteiket megvalósítani, az állami bank olyan cégnek ad hitelt, amelynek „árbevétele a 2012-es alapítás óta nulla volt”. Ráadásául az egyik kormányhatározat az Eximbanknál 10,9 milliárd forintos alaptőke-emelést hajtott végre a lakástámogatások kárára, ezért is visszás az Egyesült Államokból hazajött médiagurut ebből a pénzből kiszolgálni.

Novák kifogásolta, hogy ennek a hitelnek semmi köze a bank eredeti feladatához azaz a külkereskedelmi tevékenység ösztönzéséhez. Novák felháborítónak tartotta, hogy Andrew G. Vajna nem elégszik meg kaszinói évi 3 milliárd forintos nyereségével, kereskedelmi helyett állami banktól kap mások számára elérhetetlen hitelt a TV2 19 milliárd forintos megvásárlásához. A képviselő felidézte, hogy a Népszabadság szerint a kormánybiztos önrésze egyre alacsonyabb, hiszen értesüléseik szerint egy másik állami bank is kölcsönnel segítheti a TV2 felvásárlását.

Novák Előd szerint

„miután pártszócsővé silányították a közmédiát”, a kormány saját médiabirodalmát is közpénzből építi,

ami elfogadhatatlan. Hozzátette: Szijjártó Péternek az Eximbankot felügyelő külgazdasági miniszternek meg kell szólalni, hiszen korábban a leghatározottabban visszautasította az ellenzéki vádat, mely szerint az Eximbank a kormányfőközeli oligarchák kifizetőhelye lett. Novák szerint Orbán Viktor körül elszaporodtak az oligarchák, a narancsbárók ezért a miniszterelnök is magyarázattal tartozik.