Migration Aid: hagyják elmenni Németországba a migránsokat

 Az eredetileg tervezett létszám sokszorosa, mintegy kétezer ember tartózkodik jelenleg a tranzitzónákban és azok környékén.

Zsohár Zsuzsanna, a Migration Aid civil szervezet szóvivője a Nyugati pályaudvar tranzitzónájában tartott hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján arra szólította fel a magyar kormányt és a hatóságokat, hogy engedjék tovább Németországba a Szíriából érkezett migránsokat. Emlékeztetett rá, hogy Németország korábban jelezte: a Szíriából érkezők esetében felfüggesztik a dublini egyezményt. Zsohár Zsuzsanna úgy fogalmazott: „Ebben az esetben már nem a szögesdrót az akadály, hanem csupán egy papír, amit alá kellene írni.”

A szóvivő arról is beszámolt, hogy az eredetileg tervezett létszám sokszorosa, mintegy kétezer ember tartózkodik jelenleg a tranzitzónákban és azok környékén. A Migration Aid úgy tudja, a tranzitzónák zsúfolt helyzete annak köszönhető, hogy az elmúlt két hétben hat napon keresztül nem dolgozott a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal, így mintegy 12 ezer migráns zúdult az önkéntesek és a fővárosi tranzitzónák nyakába menekült tábori beutaló papír nélkül. Azt is tudni vélik, hogy a bevándorlási hivatal számítógépes rendszere összeomlott, amely még most sem működik.

A migránsokat a civil szervezeteknek kell ellátnia állami segítség nélkül. Zsohár Zsuzsanna elmondta: hétfőn, csak a Nyugati pályaudvaron 700 vacsorát osztottak szét, a Keletiben pedig 1000-1500-at. Hozzátette: több adományra lenne szükségük, az önkénteseket pedig nem lehet a végletekig terhelni, de addig fogják a feladatukat végezni, ameddig csak tudják.

A Migration Aid több olyan esettel is találkozott, hogy a migránsok sérülésekkel, éhesen vagy kiszáradva érkeztek Budapestre, de több vetélésről is tudnak. Zsohár Zsuzsanna olyan nyolc hónapos kismamával is találkozott, aki akkor már két napja nem evett, mert az őrizetben nem kapott ellátást. „Az az általános gyakorlat, hogy mivel négy óra fogva tartás után étellel kell ellátni a fogvatartottakat, a különböző szervek három és fél óra után áthelyezik az egyik asztalról a másikra a papírt” - mondta Zsohár Zsuzsanna.

A szóvivő kritizálta a magyar kormányt, amely szerinte törvénysértést követ el azzal, hogy a migránsoknak nem biztosítanak anyanyelvű tolmácsot, és nem kezelik kiemelten az olyan érzékeny csoportokat, mint a gyermekeket.