Megdöbben, ha megtudja, miért halasztja el az Egyesült Államok alelnöke közel-keleti és németországi útját

A szenátus üléseit a mindenkori alelnök vezeti, és szavazategyenlőség esetén az ő voksa dönt. A 100 fős szenátusban a republikánusoknak 52 mandátumuk van, de John McCain arizonai szenátor például biztosan nem tud részt venni a szavazáson, mert kórházban van.

"Az alelnök elkötelezett, hogy átsegítse az adócsökkentést a célvonalon, és alig várja, hogy januárban ellátogathasson Egyiptomba és Izraelbe"

- húzta alá Alyssa Farah, Pence sajtótitkára.

Pence az eredeti tervek szerint kedden indult volna Egyiptomba, ahol Abdel-Fattáh esz-Szíszi elnökkel találkozott volna. Szerdán pedig Izraelben a Siratófalhoz várták, majd beszédet kellett volna mondania a knesszetben.

A palesztin vezetés közölte, hogy nem fogadják Rámalláhban Pence-t, mert Donald Trump egyoldalúan elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosának. A nemzetközi közösség, s ezidáig Washington is azt az álláspontot képviselte, hogy Jeruzsálem státusáról az izraelieknek és a palesztinoknak kell megegyezniük. Trump döntése miatt Egyiptomban a nagy tekintélyű al-Azhar Egyetem imámja és II. Tavadrosz kopt pápa is bejelentette, hogy nem fogadják Pence-t.