Milyen esetekben választhatók a lézeres urológiai műtétek? (x)

Milyen esetekben választhatók a lézeres urológiai műtétek? (x)

Szakmailag indokolt esetben, több területen is alkalmazható a lézeres urológiai beavatkozás, például jóindulatú prosztatamegnagyobbodás, húgyhólyag tumorok, húgyúti szűkületek, nemi szervi, gáttájéki bőrelváltozások, genitális szemölcsök esetén.

A Déli Klinika Urológiai Központjában különféle, innovatív lézeres urológiai műtéteket alkalmaznak, az alábbiakban kitérünk arra is, hogy melyek az előnyei.

Miért érdemes a lézeres eljárások mellett dönteni?

Természetesen előzetes szakorvosi konzultáció szükséges minden esetben, és amennyiben a páciens egészségügyi paraméterei, az urológiai kórkép sajátossága, kiterjedtsége, súlyossága alapján számításba jöhet a kevésbé invazív műtéti opció, úgy fontos megismernünk ezen beavatkozások előnyeit.

A lézeres kezelés kevésbé invazív, ebből kifolyólag kevesebb vérzéssel, kisebb műtéti heggel jár, ami persze még több pozitívumot hoz magával, a gyorsabb felépülést, a rövidebb kórházi tartózkodást. Nem elhanyagolható az sem, hogy a beteg számára kevésbé megterhelő, nem jár nagyobb fokú stresszel, alacsonyabb az esélye a szövődményeknek.

Ami pedig jelentős kérdés minden páciensnél, hogy kisebb intenzitású, rövidebb ideig tartó fájdalommal kell számolni, mint a klasszikus műtéti procedúrák esetében.

Kíméletes, mégis hatékony műtéti technológia

Annak ellenére, hogy egy kíméletesebb eljárástípusról van szó, hatékonyan alkalmazható számos urológiai kórkép, rendellenesség esetén. Előnye, hogy a lézer precízen, célzottan irányítható, vagyis kizárólag a kezelendő területen alkalmazható, megőrizve ily módon a környező szövetek sértetlenségét.

A magas intenzitású lézerenergia képes behatolni a sejtekbe, majd azok víztartalmát gőzzé alakítani, ez lényegében azt jelenti, hogy vízgőzként “elpárologtathatók” a kóros sejtek, szövetek, miközben a közeli területek épek maradnak.

A lézersugárral történő kezelés egyértelmű haszna, hogy kisebb műtéti heg, kevesebb vagy minimális vérzés mellett eredményesen kezelhetők az érintett területetek. Ráadásul ezt az eljárástípust választva a fertőzések átadásától sem kell tartani, ugyanis a műszer nem érintkezik a kezelendő területtel, csupán a lézersugár végzi el irányítottan a “sejtek, szövetek” eltávolítását, “elpárologtatását”.

Benignus prosztatamegnagyobbodás esetén is számításba jöhet

A kor előrehaladtával fokozódik a prosztatapanaszok megjelenésének kockázata, érdemes tehát tisztában lenni a lézeres kezelés előnyeivel, hiszen jóindulatú daganat esetén sok esetben a legjobb választásnak bizonyul.

Egyértelmű előnye, hogy a beavatkozás nem terheli a kardiovaszkuláris rendszert, azok számára is megoldást jelenthet, akik vérhígító kezelésben részesülnek, ugyanakkor nincs befolyással a vizeletmegtartási képességre sem.