Milyen következményei lesznek a Pest Megyei Kormányhivatal törvénysértő működésének?

A Jobbik a törvénysértés megszüntetésére szólított fel.

Az esetnek azonban egy másik olvasata is létezik, erre Kepli Lajos, a nemzeti párt környezetvédelmi szakpolitikusa is felhívta a figyelmet csütörtöki sajtótájékoztatóján.
 
 
Ugyanis a Hivatal és annak említett főosztálya az elmúlt hetekben, hónapokban két nagy port kavart ügyben is szerepet játszott.

A boldog család

Mint írtuk, Bartus Adrienn és Szűcs Péter házasok, csakhogy a férj a Környezetvédelmi Főosztály kármentesítési osztályvezetője, azaz a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX törvény szerint összeférhetetlenség áll fenn, hiszen nem létesíthető kormányzati szolgálati jogviszony, ha a kormánytisztviselő ezáltal hozzátartozójával irányítási (felügyeleti), ellenőrzési vagy elszámolási kapcsolatba kerülne.
 
A törvény 30 napot biztosít arra, hogy az összeférhetetlenséget a felszólítás (bejelentés) kézbesítésétől számított harminc napon belül megszüntessék (természetesen, nem muszáj elválni, elég egy másik beosztást keresni), ellenkező esetben a kormányzati szolgálati jogviszony megszűnik.
 
Nos, az összeférhetetlenség bejelentése megtörtént, a jelzett határidő lejárt, azonban a házaspár még mindig a Kormányhivatal alkalmazásában áll (sőt, információink szerint közös irodát is használnak...).
 
Tehát Bartus Adrienn valóban társ a mindennapokban, főnök, feleség és mindezt egy helyen.

Bizalom kérdése

Egyértelműen kiderült a törvény szerinti összeférhetetlenség - emlékeztetett Kepli Lajos, aki szerint az, hogy pont a Környezetvédelmi Főosztályról szólnak a hírek, még súlyosabbá teszi azt az ügyet, hiszen a Pest Megyei Kormányhivatal nemcsak a Várpalotára szállított rákkeltő azbeszt ügyében volt érdekelt, de emlékezetes, hogy a Budapesti Vegyiművek Illatos úti telephelyének kármentesítése is hónapok óta húzódik és a közbeszerzést még mindig nem írták ki az ott levő hordók elszállítására.
 
A sors furcsa fintora, hogy mindkét esetben azzal nyugtatták a helyieket, hogy bízzanak a Kormányhivatalban, amely ezzel pont az ellenkezőjéről tett tanúbizonyságot. 

Tágra zárt szemek

Bartus Adrienn az összeférhetetlenség tényét annak rendje és módja szerint bejelentette a Földművelésügyi Minisztérium Humánpolitikai Osztályán, sőt a Kormányhivatalnál is kezdeményezték a törvénysértő jogállás megszüntetését, azonban egyiket sem követte hivatalos lépés - fogalmazott Kepli Lajos.
 
 
Így a jobbikos honatya szerint felmerül: az azóta született döntések akár érvénytelenek is lehetnek, hiszen a határidő lejártával Bartus Adrienn jogviszonya megszűnt, ennek ellenére milliárdos közbeszerzések felett diszponált.
 
A Jobbik felszólítja Tarnai Richárd Pest Megyei kormánymegbízottat, illetve az illetékes szerveket, hogy haladéktalanul intézkedjenek az ügyben, ellenkező esetben kénytelen lesz a nemzeti párt a hatóságokhoz fordulni és feljelentést tenni. Hiszen egyetlen hivatal sem teheti meg, hogy törvénysértő módon működjön, visszaélve a társadalom bizalmával. Ennek érdekében a következő napokban Kepli Lajos egyeztetést szorgalmaz Tarnai Richárddal.

Nyitott kérdések

Nem pusztán Bartus Adrienn személye a fontos, ugyanis újabb kérdéseket vet fel, hogy vajon így mi lesz például az Illatos útihoz hasonló veszélyes hulladék lerakók sorsa, vajon mennyi határozatot kell újra, most már törvényes keretek között meghozni.
 
Ugyanakkor, az is valószínűnek tűnik, hogy a Bartus-Szűcs házaspár csak azért tarthatta meg a pozícióját, mert magasabb, akár kormányzati érdek fűződik ehhez. Ami - ismerve a hazai hulladékgazdálkodás visszás ügyeit - elég sok mindenre választ ad. 
 
(Fotók: Nagy Zsuzsanna)

Frissítés:

Az viszont nem derül ki, hogy mikor és hogyan szüntették meg, ugyanis még mind a ketten a pozíciójukban vannak. Reméljük, nem kellett elválniuk.
 
A hivatal "határozott álláspontja szerint" humánpolitikai kérdések nem befolyásolják a veszélyes anyagok elszállítását és megsemmisítését, valamint a közbeszerzés lebonyolítását - közölték.
 
Ez is kérdéses, mert ha valóban jogsértő módon vezette a Főosztályt Bartus Adrienn, akkor vajon ez a döntései érvényességét miért nem befolyásolják?
 
Természetesen, kérdéseinkkel megkerestük a Hivatal sajtóosztályát, amint válaszolnak, frissítjük a cikkünket.