Mindeközben Kárpátalján a magyarok előtt lassan lezárul a határ

A Jobbik vasárnap felszólította Pintér Sándort, hogy számolja fel a magyar-ukrán határon a tarthatatlanul hosszú átkelési időket.

Mint mondta több mint egy hónapja átlagosan 4-5 órás várakozási idővel kell számolni a magyar-ukrán határátkelőkön, oda-vissza, ami lehetetlen helyzetbe hozza például az ingázókat, valamint a helyben élőket.  Szávay szerint kárpátaljai magyar családok százai, ezrei kénytelen ingázni munkahely, iskola vagy gyógyszervásárlás miatt. A szabolcsiak is szívesen mennek rokonlátogatásra, Kárpátaljára. Emiatt fordulhat elő, hogy a túlterhelt vámosok feszültebbek, mint ahogy az szükséges. Hiszen egyetlen problémás eset, egyetlen elfogott cigarettacsempész miatt is beállhat a határátkelőn a sor.

Szerinte miközben a kormány folyamatosan a magyar-magyar kapcsolatok javításáról beszél, a gyakorlatban szinte alig tesz a problémák megoldásáért. A jobbikos politikus elsősorban az önálló határőrség megszüntetését okolta a nehézségekért. Mint fogalmazott jó lenne, ha a kormány illetékesei kipróbálnák, hogy milyen megkülönböztető jelzés nélkül, átlagemberként átkelni a határon. Szávay István kiemelte, a kormánynak mindenképp több forrást kellene biztosítania a magyar-ukrán határvédelmi feladatokra, növelve az ott szolgálatot teljesítők számát, hiszen a jelenlegi állomány rendkívül túlterhelt. A jobbikos politikus szerint a határőrség mellett szól az is, hogy a déli határon rendezni kell a helyzetet.