"Minden elvesztegetett nap egy újabb lépés a nemzethalál felé"

Ma van a magyar szórvány napja.

2015-től kezdődően minden év november 15-e, Bethlen Gábor erdélyi fejedelem születésének és halálának évfordulója a magyar szórvány napja.

Az emléknap bevezetését a Jobbik is támogatta - írja közleményében Szávay István, a párt országgyűlési képviselője - "hiszen kiemelten fontosnak tartjuk a legnagyobb veszélyben levő nemzettestvéreink, a szórványban élő magyar közösségek védelmét és minél hathatósabb támogatását".

Szávay rávilágít, hogy az elmúlt 25 évben egymillió fővel csökkent a magyarul beszélők száma a Kárpát-medencében, a fogyás tehát szerinte riasztó mértékű, ami fokozottan érinti a szórványban élő magyar közösségeket.

A szimbolikus intézkedések mellett a politikus azonban fontosnak tartja, hogy

"valódi, konkrét lépések is történjenek, amíg nem késő, amíg végképp el nem tűnik egy-egy szórványban élő közösségünk".

Hozzátette:

"A Jobbik szerint egy alaposan kidolgozott, átfogó, közép- és hosszú távú stratégia megalkotására lenne szükség, amelyben konkrét ütemterv is szerepel. Minden elvesztegetett nap egy újabb lépés a nemzethalál felé."

Szávay kiemelte:

"Az anyagi források szűkössége mellett ezek a közösségek jobban ki vannak téve az utódállamok asszimilációs nyomásának és a magyar nyelvhasználatot visszaszorítani igyekvő politikájának is."

Erre szerinte most Ukrajnában láthatunk újabb szomorú példát, "ahol az oktatási törvény tervezett módosítása a szórványban működő magyar iskolák ellehetetlenüléséhez vezethet".

"A Jobbik elvárja a magyar kormánytól, hogy ezen törekvések ellen – mind a kétoldalú kapcsolatokban, mind a nemzetközi fórumokon – a leghatározottabban lépjen fel!"

- áll a képviselő közleményében.

Fontosnak nevezte továbbá a "kiegyensúlyozottabb, pártérdekek helyett a nemzeti érdeket szem előtt tartó támogatáspolitika" megteremtését, ami "a magyarországi források elosztásakor elsődleges szempontnak nem a Fideszhez és külhoni szövetségeseikhez való kötődést, hanem a szórványközösségek megmaradásáért kifejtett munkát tekinti".