Minden haver kapott diplomata útlevelet?

A Jobbik felszólítja a kormányt, hozza nyilvánosságra, hogy kik, milyen indokok alapján kaptak diplomata útlevelet az elmúlt öt évben.

Szávay István, az ellenzéki párt alelnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján kifejtette: diplomata útlevelet a törvény szerint a közjogi méltóságok adhatnak egyszeri utazásra, vagy rendkívül indokolt esetben miniszteri javaslatra a külügyminiszter. Utóbbi hosszabb távra szól és a jogosultság alapja is szerepel benne - tette hozzá.
 
Hozzátette: nagyon érdekelné, hogy vajon 
a jogosultság, illetve rang megnevezésénél mi állhatott Tarsoly Csaba diplomata-útlevelében. Talán az, hogy "Orbán Viktor haverja?"
Egy országgyűlési képviselőében például ez áll. 
 
 
A botrányos körülmények közt csődbe ment Quaestor sok milliárdos csalással vádolt elnök-vezérigazgatójáról múlt hét elején derült ki, hogy különleges úti okmányokkal rendelkezett, amelyeket csak március 28-án vontak vissza
 
A politikus arra  szólította fel a kormányt, hozza nyilvánosságra, hogy 2010 májusától kezdve kik, kinek a javaslatára, milyen időtartamra kaptak diplomata útlevelet és milyen indokok alapján? Azt is kérdezte, Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester, vagy a Quaestor börtönviselt munkanélküliből lett ideiglenes vezetője, Orgován Béla rendelkezik-e ilyen dokumentummal. Szávay hozzátette: arra is kíváncsi, hogy vajon
 
 Hegedűs Zsuzsa miniszterelnöki főtanácsadó is diplomata útlevéllel hozta be a baszk naposcsibéket és francia kacsákat
 
állami céges pénzekkel alaposan kitömött alapítványa segítségével?
 
A politikus rámutatott: Gyurcsány Ferenc Puch László és Simicska Lajos együttműködéséről szóló nyilatkozata is azt bizonyítja: az MSZP és a Fidesz alkotta "Quaestor-koalíció" hosszú évek óta fedezi és támogatja Tarsoly Csabát. A politikus szerint "a legmagasabb körök által biztosított védelem" bizonyítéka a Quaestor-vezér diplomata útlevele is.  Hozzátette: a jelek szerint minden Fidesz-, vagy kormányközeli "haver és üzlettárs" könnyedén szert tehetett ilyen különleges okmányra. 

Mire jó a diplomata útlevél?

A diplamata útlevél használóját utazásnál, határátkelésnél, illetve igazoltatásnál különböző előjogok illetik meg. Ezek ugyan szabályok közé vannak szorítva, de a külföldi hatóságok általában a hivatalosan lefektetett elvárásoknál is előzékenyebbek szoktak lenni. Az okmányban egyébként ez a szöveg olvasható: 

 

Ez a gyakorlatban általában azt jelenti, hogy aki diplomata útlevéllel utazik, azt

  • poggyásza és autója átvizsgálása nélkül engedik át a határon
  • közúti ellenőrzésnél, igazoltatásnál azonnal tovább engedik
  • útlezárás esetén átengedik
  • vízumköteles országokba is vízummentesen utazhat

Tehát ha valakinek eszébe jutna az Audi tágas csomagtartójába betenni mondjuk pár bőröndnyi vagyonzárolás alól kicsusszant 500 euróst, az valószínűleg minden további nélkül átjuthat vele Európa, vagy a világ bármely határán.