„Minden mű megtervezése feltalálás" - négy izgalmas új tárlat nyílik a Műcsarnokban

A legenda szerint Arkhimédész kiáltotta az első heurékát örömében, felfedezvén a fizika egyik fontos alaptörvényét. A Heuréka! azóta a felfedezés szinonimája.
 
„A felfedezések mozzanatos jellege napjainkra elhalványult, s egy kimagasló tudományos teljesítmény sokféle tudást összegző csapatok kutatómunkájának eredménye. A művészet ugyanakkor mindmáig közvetlen kapcsolatban van a feltalálás, az alkotásélmény ősi, katartikus tapasztalatával” – olvasható a Műcsarnok oldalán a művészeket bemutató szövegek mellett:
 
„A nagy kezdőbetűs Jövőt megelőlegező fénymágus, Nicolas Schöffer életműve maga a találmány. Világhírű cyber-szobrai jeladók és antennák egyszerre. Fényművészetét ünnepeljük a Fény évében, de az oeuvre szerint Schöffer a színpadi tánccal foglalkozó, az urbanisztikai és építészeti közeget mobilizáló alkotó-teameknek is főszereplője volt. 
 
 
A műgyűjtő Vörösváry Ákos látvány-koncepciója két vonatkozásban is feltalálás. Rátalál a rejtőzködő értékekre, és kiállításain kurátorként végzett munkájával rejtett műösszefüggéseket fedez fel. Rendre megtalálja a népművészet veszendő tárgyainak hiteles helyét is, azokat a magasművészetek közé illesztő költői-téri látomásaiban. 
 
 
A szobrásznak tanult, sodró módon eredeti, elfelejtett ősi értékeket mozgósító színházat csináló Malgot István a plasztikai művészet pygmalioni varázsmetódusának kereső-feltalálója. A magyar művészetben ritka jelenség, hogy egy alkotó egyformán magas minőségű életművet hozzon létre egészen eltérő területeken. Malgot a kiemelkedő kivételek egyike. 
 
 
A technikai újítások és új ökológiai rendszerek megálmodója, Csertő Lajos a vizionárius küldetéstudatot a szobrász formáló és feladatmegoldó praxisával ötvözi alkotó tevékenységében. Vízgazdálkodási megaprojektje gigantikus land art vízió.
 
 
Az univerzális svájci építész-szobrász, Peter Zumthor szerint minden mű „megtervezése” feltalálás. A Műcsarnok Heuréka! kiállításegyüttese a feltalálás és fantasztikum jelentésárnyalatait, az utópia és a csoda sokszínűségét járja körül négy különleges, a valóságot, a határokat, a megismerést és a lehetetlent sokféleképpen megközelítő, sőt meghaladó művész munkáit bemutatva. "
 
A Heuréka! október 30-tól január 31-ig látogatható. A Schöffer-kiállítás megnyitóját holnap, a három kísérőkiállítását pedig november 4-én tartják. A holnapi megnyitón a Nicolas Schöffer életművét bemutató legteljesebb albumból dedikált, számozott példányokat is meg lehet vásárolni.