Minimum 3,5 százalékos nyugdíjemelést tartana elegendőnek a Nyugdíjas Parlament elnöke

Minimum 3,5 százalékos nyugdíjemelést tartana elegendőnek a Nyugdíjas Parlament elnöke

Karácsony Mihály szerint a várható infláció miatt a törvény is legkevesebb ennyit indokolna.

Tekintve, hogy az idei éves infláció várhatóan 18 százalék feletti szinten fog megállapodni, Karácsony Mihály 3,5 százalékos nyugdíjemelést tartana majd elegendőnek.

A Nyugdíjas Parlament elnöke az ATV műsorában a friss inflációs adatokat alapul véve hozzávetőleg 3,5 százalékos nyugdíjemelésre számít a kormányzattól.

Ez egy átlagos nyugdíj esetében havonta alig több mint 7 ezer forintnyi pluszt jelentene

– fogalmazott Karácsony, felhívva a figyelmet arra, hogy a nyugdíjemelés mértékét máshogyan szokás számolni.

Az egyesületi vezető szavai szerint ebben az esetben a január és az augusztus közötti áremelkedést kell figyelembe venni, az erről szóló jogszabály alapján pedig 18,5 százalékos átlagos éves inflációval lehet kalkulálni 2023 egészében.

A kormány nem ezt fogja mondani, hanem azt, hogy mennyi a december havi infláció a tavalyi adathoz képest, csakhogy annak a mutatónak nincs köze a nyugdíjszámításhoz – rögzítette Karácsony Mihály. A szakértő megjegyezte, személy szerint a differenciált, sávos nyugdíjemelést tartaná előremutatónak, ami a kisnyugdíjasok számára nagyobb arányú emelkedést jelent.

Nemrég a Nyugdíjas Parlament elnöke az Alfahír podcast műsorában kifejtette: egyetért azzal a javaslattal, hogy negyven ledolgozott év után – a nőkhöz hasonlóan – a férfiak is nyugdíjba vonulhassanak, ahogy azt is támogatná, hogy a szülők támogatására fordítható legyen az aktív korú gyermekeik jövedelemadó-visszatérítése.

(Címlapkép: Karácsony Mihály - Alfahír)