Orbán Viktor azért nem vállal vitát, mert senki nem méltó rá

Szakpolitikai viták lehetnek.

A magas rangú politikus egy zártkörű októberi rendezvényen beszélt erről - értesült a Magyar Nemzet. Érvelése szerint csak akkor lenne létjogosultsága a miniszterelnök-jelölti vitának, ha két, közel azonos szinten álló néppárt lenne az országban, ez a helyzet most nem áll fenn.

"Senki nem szolgálta meg belpolitikai teljesítményével, hogy a hivatalban lévő miniszterelnök kiálljon vele vitázni"

 - teszi hozzá.

Azt is kifejtette, hogy a hármas vitának eleve nem lenne értelme, mert akkor alkalmi koalíció jönne létre a kormánnyal szemben, de a viták egyébként sem tesznek jót a vezető erőnek.

"Azoknak segít többet, akik kisebbek és gyengébbek."

Az viszont elképzelhető, hogy szakpolitikai viták legyenek a választási kampányban. Gulyás Gergely és Tóth Bertalan az MSZP frakcióvezetője már leültek egymással Baló György műsorában, ahogy Németh Szilárd és Molnár Zsolt is - bár ez utóbbi inkább egy kocsmai kiabálásra hasonlított az ATV stúdiójában. Gulyás Gergely később a szocialista Bárándy Gergellyel is vitázott az ELTE hallgatói előtt, nem sajtónyilvános eseményként. Ezekhez hozzátette a név nélküli forrás, hogy a Fidesz nem érdekelt abban, hogy ilyen viták határozzák meg a közéletet, viszont nem zárkózik el tőlük, mert az eredményeiket megfelelő muníciónak találja ilyen esetben.

Miniszterelnök-jelölti vitát utoljára 2006 áprilisában tartottak, Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc szereplésével. A közvélemény inkább a szocialista miniszterelnököt tartotta győztesnek. Idén lett volna vita Vona Gábor és Botka László között, de Szeged polgármestere visszalépett a miniszterelnök-jelöltségtől.