A Kabinetiroda minisztere 23, a Kormányirodáé 60 milliót keresett tavaly (frissítve)

A Kabinetiroda minisztere 23, a Kormányirodáé 60 milliót keresett tavaly (frissítve)

Újabb éves beszámolókat hozott nyilvánosságra a kormányzat, amely egy nagyon kusza szervezeti egységet mutat be. Megjelent a Rogán Antal által közvetlenül vezetett Miniszterelnöki Kabinetiroda, valamint az annak részeként működő Miniszterelnöki Kormányiroda 2021-re vonatkozó éves költségvetési beszámolója. 

Tavaly több mint 1,7 milliárd forint jutalmat osztottak ki a Miniszterelnökségen, és közel 17 milliárd ment a bérezésre

Nyilvánosságra hozták a Gulyás Gergely vezette Miniszterelnökség 2021-es éves költségvetési beszámolóját. Ezek alapján kijelenthető, jó sok adóforintba kerül a tárca működése. Törvény szerinti illetményekre, munkabérekre több mint 12,5 milliárd forintot fizettek ki, ezenkívül céljuttatás, projektprémium címem 1 706 334 457 forintot.

A Miniszterelnöki Kormányiroda kapcsán fontos megjegyezni, hogy az a miniszterelnök kormányzati igazgatási munkaszervezetének a központi egysége, amelyet az a miniszter vezeti, aki az általános politikai koordinációért felel. Ez a miniszter irányítja a Miniszterelnöki Kormányiroda közigazgatási államtitkárát a miniszterelnök útmutatása szerint. 

Az Orbán-kormány általános politikai koordinációért felelős miniszterét szintén Rogán Antalnak hívják. 

Így néz ki jelenleg a Miniszterelnöki Kormányiroda szervezeti ábrája a Magyar Közlöny szerint. 

S akkor nézzük, hogy ennek ellenére ki és miért vesz fel fizetést a Kabinetirodánál és a Kormányirodánál. 

Kabinetiroda

Rogán Antal 2015 óta a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter, a miniszterelnök kabinetfőnöke - ez kiderül a kormany.hu oldalról is. Ez azt valószínűsíti, hogy tavaly 23 752 800 forintot keresett, plusz 173 913 forint béren kívüli juttatással. Érdekes, hogy a beszámoló szerint a "miniszterelnök, miniszterelnök-helyettes" rubrikába 18 088 200 forint munkabér szerepel - az ebből nem derül ki, hogy Orbán Viktor, vagy Semjén Zsolt kapta-e ezt a fizetést a Kabinetiroda keretéből. 

Szintén furcsa, hogy ugyan hét kormánybiztost/miniszterelnöki biztost is foglalkoztattak, de ők ingyen dolgoztak. 

A Kabinetiroda közigazgatási államtitkára, Rédey Krisztina 2021-ben jól keresett - 21 millió forintos munkabér mellé 7 millió forint egyéb személyi juttatás is járt. Tehát többet kapott, mint a miniszterelnök. 

Ide tartozik, hogy a Kabinetirodának volt egy miniszterhelyettese is, de Dömötör Csaba egyben parlamenti államtitkárként is dolgozott, így az ő bére - vélhetően az államtitkárok között szerepel. 

Kormányiroda

Itt már rögtön az első sor érdekes. Valaki "miniszter, miniszterrel azonos illetményre jogosult vezető" címen felvett 2021-ben 60 millió forintos munkabért.

Ahogy arról már írtunk, a Magyar Közlöny szerint jelenleg a Kormányirodán közigazgatási államtitkár, és helyettes államtitkár működik, minisztere nincs az egységnek, a miniszterelnök 2019-es rendelete szerint azonban a Kormányirodán 2021-ben még működött egy tárca nélküli miniszter is. Ő jobb híján szintén Rogán Antal. 

Szintén érdekes, hogy mit keresett tizenhárom kormánybiztos, miniszterelnöki biztos a Kormányirodánál, akik összesen több mint 92 és fél millió forintot kerestek. 

A közigazgatási államtitkárok személye legalább beazonosítható: Bíró Marcell 2021. július 31-ig, utána Bordás Gábor érkezett. 

Természetesen megkerestük a Miniszterelnöki Kabinetirodát. 

Felidéztük, hogy 2021-ben Kabinetirodánál az adatszolgáltatás szerint "miniszter, miniszterrel azonos illetményre jogosult vezető" 23 752 800 forintot kapott "törvény szerinti illetmények, munkabérek" címszóval. A Kormányirodánál "miniszter, miniszterrel azonos
illetményre jogosult vezető" 60 000 000 forintot kapott "törvény szerinti illetmények, munkabérek" címszóval. 

Arra voltunk kíváncsiak, hogy

a Kabinetirodánál és a Kormányirodánál 2021-ben a fenti pozíciókat Rogán Antal miniszter, kabinetvezető töltötte-e be.

Végül a Kormányiroda válaszolt, mint írták: 

A Kormányiroda 2021-ben nem tartozott a Miniszterelnöki Kabinetirodához. Csak 2022 óta része a Miniszterelnöki Kabinetirodának. A Kormányirodához tartozott viszont Mager Andrea hivatala, így a szóban forgó összeg a miniszter asszony éves illetménye volt.