Minősített adatok: részben Biden életkora és feledékenysége miatt nem javasol vádemelést az ügyész az elnök ellen

Minősített adatok: részben Biden életkora és feledékenysége miatt nem javasol vádemelést az ügyész az elnök ellen

A különleges ügyész szerint nehéz lenne a vádemelés az elnök ellen, aki az esküdtszék előtt "egy szimpatikus, jószándékú, rossz memóriával rendelkező idős emberként tűnne fel".

Nem tart indokoltnak vádemelést Joe Biden ellen a nála talált minősített iratok ügyében a különleges ügyész azon megállapítása ellenére, hogy az amerikai elnök szándékoltan tartotta magánál a dokumentumokat - derül ki a csütörtökön nyilvánosságra hozott vizsgálati anyagból, amit az MTI szemlézett.

Robert Hur megállapítása szerint Joe Biden "szándékosan tartott vissza" többi között alelnöki idejéből származó katonai és nemzetbiztonsági információkat tartalmazó iratokat, ugyanakkor úgy érvel, hogy nehéz lenne a vádemelés az elnök ellen, aki az esküdtszék előtt "egy szimpatikus, jószándékú, rossz memóriával rendelkező idős emberként tűnne fel".

Az egy éven át tartó vizsgálat 345 oldalas jelentéséből kiderül, hogy Joe Biden elnök Delaware állambeli otthonának dolgozószobájában, pincéjében és garázsában találtak a Szövetségi Nyomozó Iroda nyomozói minősített iratokat, valamint érzékeny információkat tartalmazó feljegyzéseket, többi között Afganisztánnal kapcsolatban.

Mint ismert, Joe Biden iratügye 2022 novemberében kezdődött, amikor ügyvédei közölték, hogy a hivatalban lévő elnök egy évekkel korábban használt washingtoni irodájából minősített iratok kerültek elő. Ezt követően januárban az derült ki, hogy az elnök otthonában számos nem oda tartozó iratot tárol többi között alelnöki idejéből, de szenátori időszakából is.

Joe Biden csütörtökön egy nyilvános megszólalásában kimerítő vizsgálatnak nevezte az eljárást, amelynek a végén az ügyész úgy döntött, hogy nem lát szükségesnek vádemelést. Az elnök közleményt is kiadott, amelyben örömét hangoztatta az ügy lezárása miatt.

A képviselőház jogi bizottságának republikánus tagjai kettős mérceként értékelték a történteket, arra hivatkozva, hogy a minősített iratok törvénytelen visszatartása ügyében Donald Trump ellen indult nyomozás tavaly nyáron bűnvádi eljárás megindításába torkollott. Donald Trump közleményben reagált, amely szerint "bebizonyosodott a kettős igazságügyi rendszer, valamint az alkotmányellenes, szelektív bűnvádi eljárás". Donald Trump floridai otthonában 2022 augusztusában foglaltak le egy házkutatás során a szövetségi nyomozók minősített iratokat, aminek nyomán Jack Smith különleges ügyész 2023 nyarán vádemelési javaslattal élt.

(Címlapkép: Joe Biden amerikai elnök beszédet mond, miután ünnepélyesen megkegyelmezett a két hálaadásnapi pulyka egyikének a washingtoni Fehér Ház déli szárnyánál 2023. november 20-án. Joe Biden, Egyesült Államok legidősebb hivatalban lévő elnöke ezen a napon ünnepli 81. születésnapját. MTI/EPA/Michael Reynolds)