Minszk partnerként tekint ránk

„Mi utat nyithatunk az Eurázsiai Gazdasági Unió, önök az Európai Unió felé” - mondta a belorusz külügyminiszter-helyettes.

Alena Kupcsina szerint ha ezt a szerepet egymással összehangolva teljesíti a két ország, az mindkét fél számára páratlan előnyökkel járhat. Mint kiemelte, ők a jövőt a vegyes vállalatok, a közös termelés, a közös beruházások területén látják.
 
A május végi rigai Keleti Partnerség csúcsról azt mondta: fontosnak tartja, hogy a csúcson ne fogalmazódjon meg semmilyen konfrontatív üzenet, ne valaki ellen pozícionálják magukat a résztvevők. Úgy fogalmazott: az ukrán krízist meg kell oldani, a békefolyamatot ki kell teljesíteni és nem provokálni a válság eszkalálódását. Hamis felvetés, hogy választani kell Kelet és Nyugat között, mindkettő elfogadható – szögezte le.
 
Hozzátette: a térképre nézve azt látjuk, hogy Európa Lisszabontól Vlagyivosztokig terjed, így kell lenni ennek a politikai, gazdasági és kulturális valóságban is. „Ha nem ezen az úton haladunk, ha akadnak politikusok, akik az oroszellenességből akarnak fő napirendi pontot csinálni, akkor könnyen lehet, hogy ez lesz a Keleti Partnerség utolsó csúcstalálkozója” – vetítette előre. Kifejtette: Fehéroroszország azt szeretné, hogy a rigai a remény és ne a kiábrándultság csúcsa legyen.