Mintegy négyszáz francia középiskolát értek merényletfenyegetések

Mintegy négyszáz francia középiskolát értek merényletfenyegetések

Az elkövető vagy elkövetők módszere az volt, hogy minden iskola esetében feltörték az egyik diák e-mail-fiókját, és erről küldték el üzenetüket az intézmény összes tanári, szülői, diák-postafiókjába.

Mintegy négyszáz francia középiskola kapott merényletfenyegetéseket az elmúlt hetekben az intézmények meghackelt digitális felületein keresztül - közölte kedden Nicole Belloubet francia oktatási miniszter az MTI tudósítása szerint.

Az elkövető vagy elkövetők módszere az volt, hogy minden iskola esetében feltörték az egyik diák e-mail-fiókját, és erről küldték el üzenetüket az intézmény összes tanári, szülői, diák-postafiókjába. A levelekhez csatoltak egy videofelvételt is, amelyen lefejezés látható. A tárca pszichológiai segítséget ajánlott fel azoknak a gyerekeknek és felnőtteknek, akik esetleg látták ezeket a sokkoló képeket.

A BFM hírtelevízióban a tárcavezető elmondta: utasítást adott az oktatási intézmények üzenetküldő rendszereinek felfüggesztésére mindaddig, amíg végre nem hajtják a szükséges intézkedéseket az informatikai rendszer biztonságának szavatolására.

A tárcavezető csütörtökön ígéretet tett arra, hogy "valódi digitális pajzsot telepít" e rendszerek védelmére. Az oktatási minisztérium feljelentést tett, amely alapján rendőrségi vizsgálat indult.

A kibertámadásokkal összefüggésben csütörtökön a Párizs melletti Malakoffban előállították egy 17 éves gyanúsítottat.

(Címlapkép: Rendőrök járőröznek a párizsi Eiffel-toronynál 2024. március 25-én. Gabriel Attal francia miniszterelnök előző este bejelentette, hogy "a legmagasabb szintre emeli" Franciaországban a biztonsági készültséget az orosz főváros melletti Krasznogorszkban március 22-én elkövetett merényletet követően, amelyet az Iszlám Állam dzsihadista szervezet vállalt magára. MTI/AP/Michel Euler)