Pénzügyi követelés miatt elárverezhetik a miskolci sugárterápiás centrumot

Naponta már félszáz beteg kénytelen több órát várakozni sugárterápiára.

A lap emlékezetett rá, 2018 áprilisában megszűnt a Borsod megyei kórház és a sugárterápiás eszközöket biztosító Medcenter Kft. közötti szerződés. A szolgáltató több mint egy éve hiába követeli a pénzét a kórháztól.

Az utóbbi több mint 11 hónapja nem fizet a szolgáltató sugárterápiás eszközeinek a használatáért, így az nem tudja törleszteni azok árát a banknak. A finanszírozó tavaly tavasszal már zálogjogot jelző címkét ragasztott a lineáris gyorsítóra, ősszel pedig a végrehajtó fölmérte a kalapács alá „vethető” ingatlant, azaz a régió daganatos betegeinek ellátását szolgáló sugárterápiás centrumot – írja a lap.

A Népszava kérdéseire a kórház sajtószóvivője közölte: a sugárterápiás centrumban a betegellátás jelenleg is folyamatos, és a szakma szabályainak megfelelően történik. Szerintük

„a betegellátás 3 lineáris gyorsító és egy CT szimulátor által biztosított, amelyek közül a többihez hasonló tökéletes működés érdekében az egyik eszköz jelenleg javítás alatt áll.”

A centrum Népszavának nyilatkozó munkatársa szerint az elmúlt egy hónapban naponta már 10-30 beteget nem tudtak fogadni, korábban naponta átlag 180 beteget tudtak kezelni, mostanra ez a szám hatvan-hetvenre csökkent, körülbelül már egy hónapja kérik a várakozó betegek türelmét.

(Fotó: szantograf.hu)