Miskolcon cigányellenes razzia vagy látványellenőrzés zajlik

Miskolcon évek óta vannak összevont hatósági ellenőrzések, amelyek teljesen erélytelenek és ebből fakadóan hatástalanok is. 

Több helyi lakásrendelettel is gond van – ebből egyet a Kúria is megsemmisített már. Nem a telepfelszámolás a baj, hanem az, ha utána nincs semmi. Ez az út nem járható, mert súlyosan sérti a társadalmi szolidaritást – jelentette ki Székely László ombudsman. Ezzel kapcsolatban Jakab Péter, a Jobbik miskolci frakcióvezetője kérdezett, aki közleményében katasztrofális állapotokat ír le:

„városunkban nagyon sok tisztességes miskolci egészséges, tiszta és legfőképp  biztonságos környezethez való joga sérül. Sérül akkor, amikor a szennylé az utcán folyik, amikor bedrogozott fiatalok terrorizálják az időseket, amikor gyermekekkel lopatják el mások termését a bűnöző szülők, vagy amikor fejszével, harci kutyával készülnek lincselni Miskolc közterületein, és ebben a belügyminisztérium sem talál kivetnivalót.”

Ennek ellenére Székely László ombudsman nem a kiszolgáltatottak jogaiért aggódik, pusztán azt tartja jogellenesnek, hogy a miskolci hatóságok látványellenőrzései a döntően romák lakta városrészeket érintik” – mutat rá az ellenzéki politikus az ellentmondásokra.   A Jobbik feltette a nyilvánvaló kérdést: 

„hogyan állapította meg az ombudsman, mely városrészekben laknak döntően romák, mikor erről nem lehet statisztikát vezetni?”

  • Utánanézett-e annak, hogy a bűnügyileg frekventált városrészek és a PR-ellenőrzések által érintett városrészek fedik-e egymást?
  • Ha megtette, tudhatja, hogy a hatósági ellenőrzések azokat a településrészeket érintik, ahol kirívóan sok a jogsértés. Ebben az esetben kérdezzük: a magas bűnözésről hogyan jutott eszébe a cigányság?
  • Vannak-e az ombudsmannak előítéletei? 

- tett fel további kérdéseket Jakab Péter, amiket az alfahir.hu újságírója is megküldött az alapvető jogok biztosának.