Mivel riogat majd a kormány? Kivonulnak az EU-ból Soros György Nyílt Társadalom Alapítványai

Mivel riogat majd a kormány? Kivonulnak az EU-ból Soros György Nyílt Társadalom Alapítványai

Brüsszel Soros nélkül már nem is lesz az igazi...

Szinte teljesen kivonulnak az Európai Unióból a Soros-féle Nyílt Társadalom Alapítványok (Open Society Foundations, OSF) – értesült a Szabad Európa. Döntésüket azzal indokolták, hogy az Európai Unió intézményei és kormányai sokat költenek azokra a témákra, amikkel az OSF is foglalkozik, ezért inkább a világ más pontjaira fókuszálnak, ahol hatékonyabb lehet a működésük.

A portál cikkébe azt írja, múlt pénteken levelet kapott minden olyan magyarországi szervezet, amely részesül a Soros György által alapított Nyílt Társadalom Alapítványai támogatásából.

Az OSF igazgatótanácsának legutóbbi döntéséről értesítették a magyar partnerszervezeteket: a szervezet lényegében megszünteti tevékenységét az Európai Unióban, és a világ más részeire helyezi át forrásait.

A levél eljutott a Szabad Európához, és több magyar civil szervezet is megerősítette, hogy megkapták azt.

A tájékoztatás szerint az OSF vezetése „radikális stratégiai irányváltásról döntött”, annak érdekében, hogy a szervezet forrásai a lehető legnagyobb hatást tudják elérni. Így arról is döntés született, hogy az OSF Európai Unión belüli tevékenységének „nagy része” megszűnik, és az eddig Európába szánt forrásokat a világ más részein költik majd el.

Így mostantól „rendkívül korlátozott” lesz az erőforrás, amit Európán belülre tudnak majd koncentrálni.

A döntést azzal indokolták, hogy az uniós intézmények és kormányok jelentős összegeket fordítanak az emberi jogok, a szabadság és a sokszínűség témáira, és épp ezek a területek azok, melyeken az OSF is aktív.

Mint írják,

a jövőben Európára csak a „nagy, globális témákban betöltött szerepével összefüggésben” fognak összpontosítani.

Ezzel együtt átalakítják az OSF szervezeti felépítését is, már 2024-ben. A Szabad Európa által megszerzett levél alapján még az OSF-en belül is keveset tudnak a részletekről, például a kivonulás ütemezéséről, vagy hogy mi fog történni az olyan uniós országokban, ahol nem igaz az, hogy az uniós intézmények és kormányok jelentős összegeket fordítanak az emberi jogok vagy a sokszínűség témáira.

Az idén 93 éves Soros György egyébként júniusban nyilatkozott arról, hogy átadja pénzügyi birodalma irányítását fiának, Alexander Sorosnak.

(Címlapkép: A Közép-európai Egyetem (Central European University, CEU) által közreadott képen Iris Rauskala, Ausztria oktatásért és kutatásért felelős minisztere (b) és az intézmény alapítója és tiszteletbeli elnöke, Soros György üzletember (b2) az egyetem bécsi campusának megnyitóján 2019. november 15-én. MTI/CEU/Végel Dániel)