A kormány szerint a Mol önállóan döntött arról, hogy napi 160 ezer liter üzemanyagot szállít Ukrajnába

A kormány szerint a Mol önállóan döntött arról, hogy napi 160 ezer liter üzemanyagot szállít Ukrajnába

Az Orbán-kormány mossa kezeit, szerintük ugyanis nincs befolyásuk "a társaság önálló üzleti körben meghozott döntéseire".

Beszámoltunk arról, hogy a jobbikos Bencze János november végén a közösségi oldalán arról számolt be,

a Mol naponta 160.000 liter üzemanyagot szállít Ukrajnába.

Az országgyűlési képviselő hozzátette, ezt nem utcai pletykákból vagy városi legendákból hallani, hanem az egyik legnagyobb logisztikával foglalkozó vállalat első emberétől, a Záhony-Port Zrt. vezérigazgatója a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közgyűlésen számolt be arról, jelenleg a vállalat legfontosabb feladata a Mol által szállított üzemanyag Ukrajnába továbbítása.

Kerestük az ügyben a Molt, azonban a cég csak az Indexnek válaszolt. November 30-án ezt írták:

"A magyarországi üzemanyagpiac mintegy 30 százaléka importforrásból érkezett az elmúlt években, jelenleg azonban ez az ellátás szinte teljesen eltűnt és a Mol látja el a hazai benzinkutak 85 százalékát. Az itthoni készletek növelése érdekében már korábban korlátoztuk a Mol exporttevékenységét, amely az Ukrajnába szállított mennyiségre is vonatkozik. Az üzemanyag-ellátás a közeljövőben akadozhat Magyarországon, a hírek szerint a Mol százhalombattai finomítója műszaki hiba miatt 50-55 százalékos kapacitáson termel."

A Mol tehát nem erősítette meg, de nem is cáfolta a napi 160 ezer liter üzemanyag Ukrajnába szállítását, annyit árult el a sajtóosztályuk, hogy csökkentették a szállítmányokat - emlékezzünk, ezidőtájt üzemanyaghiány tombolt az országban, amely végül levetette a benzinársapkát is. 

Bencze János ezután a gazdaságfejlesztési miniszterhez fordult, hogy kiderüljön, pontosan hova és kinek ad el a Mol üzemanyagot, és milyen indokkal, amikor itthon üzemanyaghiány állt fenn.

Fónagy János államtitkár válaszában először azt tisztázta, hogy a kormánynak nincs befolyása

"a társaság önálló üzleti körben meghozott döntéseire".

Majd leszögezte:

"a szóban forgó üzleti döntéseket a Mol önálló üzleti tevékenységi körében hozta, arra a Magyar Államnak nincs ráhatása". 

Arra viszont nem tért ki, hogy a kormánynak van-e tudomása arról, hogy hova és kinek ment ez az üzemanyag-mennyiség az itthoni üzemanyaghiány idején (is).