Mondák Szent István királyról

Nemcsak a királyi udvarban íródott történetek, hanem a nép is megemlékezett Szent István király tetteiről. Bemutatunk néhány különleges mondát szent királyunkról.

Esztergomi gyökerek

Esztergomban ma is büszkén emlegetik, hogy Géza fejedelem fia, Vajk az esztergomi vár Szent István szobájában született. Ennek tiszteletére 1930-as években Szent István király ünnepén, augusztus 15. és 20. között, esténként kivilágították a születési kápolna külső falán elhelyezett kettős keresztet. Ugyancsak helyi hagyomány szerint Vajkot az esztergomi járásbíróság udvarán lévő kút vizével keresztelték meg.

A Gizella kápolna rejtélye

A királynék városához, Veszprémhez egy különös monda kapcsolódik. Amikor a „pogányok”, vagyis inkább Szent István ellenfelei Veszprémre rontottak, csak Gizella királyné volt odahaza. Az ura éppen az országban sereget gyűjtött ellenük. Amikor neszét vette a bajnak, sereg nélkül is otthon termett. A várba a város lapos része felől már nem lehetett bejutni, mert az ellenség minden járt utat elállt. Került hát Szent István a meredek szirtek felé. Csakhogy ellenfelei észrevették és megrohanták. A felesége a nagy templomban éppen érte imádkozott. A riadalomra kifutott, de akkor már férje nekiugratott a sziklának. Mivel a megrémült királyné sietségében a fényes feszületet is magával hozta, ezzel kezdett integetni, hogy az ura a lovát merre fordítsa, így a meredek gyalogjárót szerencsésen megtalálta ugyan, de a pogányok mégis utolérték volna, ha közben el nem hányja palástját, kardját, erszényét, aranyláncát. Míg aztán a pogányok drágaságain marakodtak, meg míg a lova aranypatkóját a sziklából feszegették, Szent István szerencsésen fölért a feleségéhez. Ennek hírére a pogányok annyira megrémültek, hogy maguktól elkotródtak. Oda, ahonnan Gizella királyné a kereszttel integetett, Szent István kápolnát építtetett. Ez a Gizella kápolna alapításának a története.

A táltos király

Palócföldön, Ságújfaluban István királyunkat mágikus erővel rendelkező embernek, táltosnak tartják. Szerintük különleges képessége miatt üldözték. Lovával szélsebesen repült. Amikor egyszer elsőt harangoztak, még Ágasváron volt, a legközelebbi harangszóra pedig már Szentkúton volt. A lovának patanyoma még mindig ott van.

B