Mongólián keresztül épít Oroszország új gázvezetéket, ami Kínába szállíthat majd

Mongólián keresztül épít Oroszország új gázvezetéket, ami Kínába szállíthat majd

Az oroszok azt ígérik, már jövőre elindulhatnak a Szibéria Ereje 2 nevű vezeték kivitelezési munkálatai.

Mongólián keresztül épül meg az Oroszországból Kínába vezető Szibéria Ereje 2 néven futó földgázvezeték - nyilatkozta szerdán Alekszandr Novak orosz energiaügyekért felelős miniszterelnök-helyettes az Energy Review lapnak. Az orosz tájékoztatás szerint

a vezeték nyomvonalának kijelölése a végső fázisban van, a kivitelezési munkálatok pedig jövőre kezdődhetnek meg.

A gázvezeték Szibériából Atcsinszk, Krasznojarszk és Irkutszk városok érintésével a Bajkál-tótól délre, a mongol határon fekvő Nauszkiig vezet majd. Jelenleg vizsgálják a csővezeték keleti, Csita város irányába vezető ágának megépítését is.

Az új vezeték éves szállítási kapacitása 50 milliárd köbméter lenne. Vlagyimir Putyin orosz államfő és kínai kollégája, Hszi Csin-ping júliusban állapodott meg a gázvezeték lefektetéséről. A kivitelezés pontos menetrendje azonban még nem ismert.

A Szibéria Ereje gázvezeték 2019 óta szállít orosz gázt Kínába a Jakutföld déli részén elterülő csajandai gázmezőről a kínai határig. A Szibéria Ereje vezetéken érkező gázt a határtól 850 kilométeres vezeték továbbítja Sanghajba. A szállítást 2025-re tervezik évi 38 milliárd köbméterre növelni. A Gazprom és kínai partnere, a CNPC 30 évre kötött szállítási szerződést - idézte fel beszámolójában az MTI.

Ismert, tavaly ilyenkor még az orosz elnök arról beszélt, hogy a Mongólián át Kínába irányuló gázszállítások paramétereiről és még az árakról is megállapodtak már Ulánbátorral, Pekinggel pedig akkoriban még tartott az egyezkedés. Az RBK orosz gazdasági lap szerint a Mongólián átvezető vezeték a szibériai mezőket az északnyugat-kínai Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területtel kapcsolja majd össze, a hossza mintegy 6700 kilométer lesz.

(Címlapkép: Alekszej Miller, a Gazprom orosz állami gázipari monopólium vezérigazgatója (b), Vlagyimir Putyin orosz elnök (b2) és Csang Kao-li kínai első miniszterelnök-helyettes (j) a Szibéria Ereje építésének ünnepélyes megkezdésén 2014. szeptember 1-jén. MTI/EPA/Elnöki sajtószolgálat/RIA Novosztyi/Alekszej Nyikolszkij)