Ismeretlen család akar földtulajdonokhoz jutni a Balaton-felvidéken

Ismeretlen család akar földtulajdonokhoz jutni a Balaton-felvidéken

A 444.hu arról ír, hogy a Balaton-felvidéken fekvő Monostorapátiban a tulajdonosok tudta nélkül próbál földtulajdonhoz jutni egy székesfehérvári család.

A lap szerint furcsa szerződések jelentek meg az önkormányzat hirdetőtábláján, amelyek Monostorapáti, és az ugyanazon jegyzői hivatalhoz tartozó Hegyesd község területén található földek haszonbérletbe adásáról szóltak. Ezek olyan szerződések, amelyeket csak a bérbevevő nyugtázott aláírásával, maga a tulajdonos nem.

A hiányosság egy helyi férfinak tűnt fel, aki tájékozódni érkezett a hivatalba, miután az önkormányzat kifüggesztési tábláján észrevette, hogy a vele szomszédos parcella is bérbeadóvá vált. A földforgalmi törvény alapján kötelező kifüggeszteni a helyben el, vagy bérbeadásra szánt földterületeket, hogy az esetleges elővásárlási, vagy előhaszonbérlői joggal rendelkezők értesülhessenek róla, és élhessenek ezekkel a jogaikkal.

Az ominózus hirdetőtáblán lévő szerződéseken a bérbe vevő ugyanaz a férfi, egy bizonyos B. András volt - mondta el a 444-nek Takács Péter, Monostorapáti polgármestere, akit az említett helyi férfi értesített a tulajdonosok aláírása nélküli szerződésekről.

Monostorapáti és Hegyesd közös jegyzőjével és a hivatalában dolgozó ügyintézővel beszélve kiderült, B. András úgy próbálta igazolni, hogy megkereste a tulajdonosokat a haszonbérbe vételi szándékával, hogy a sikertelenül kézbesített tértivevényes leveleket, amiket erről a tulajdonlapon szereplő címükre elküldött, becsatolta a kifüggesztésre elküldött szerződések mellé.

A jegyzői hivatalban dolgozó előadó azt mondta a 444-nek, amikor arról kérdezték, hogyan fogadhatta be a hivatal a hiányos szerződéseket, hogy

„Én beszéltem ezzel a fiatalemberrel (a bérbe venni szándékozó B. Andrással) is, elmondtam neki a jogszabályi hivatkozásokat. Azt mondta, hogy a földhivatallal ezt lebeszélte, és hogy a földhivatal el fogja fogadni.”